Netelenbos mag van premier Kok twijfels uiten over Betuwelijn

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat mag publiekelijk melden dat zij wil afzien van de noordtak van de Betuwelijn. Dat zal de uiteindelijke besluitvorming in het kabinet niet beïnvloeden....

Door de ontstane commotie wordt de besluitvorming vervroegd van half oktober naar september, om de periode van onzekerheid voor alle betrokkenen te bekorten. Volgens het CDA-Kamerlid Leers heeft de gang van zaken schade opgeleverd.

Vorige week vrijdag kapittelde Kok minister Netelenbos, omdat zij haar twijfels kenbaar had gemaakt over de aanleg van de noordtak van de Betuwelijn. Ze is vooral beducht voor de extra kosten die de aanleg van de noordtak met zich meebrengt. Vanzelfsprekend wordt er waarde gehecht aan de opvatting van een vakminister, maar 'die krijgt geen bovennatuurlijk gewicht', aldus de premier.

Netelenbos sloeg afgelopen weekeinde terug na de reprimande van Kok. 'Een minister hoeft niet altijd met een plakker op de mond te lopen', verklaarde zij voor de radio. Kok beaamde dat gisteren in de Tweede Kamer.

'Een minister heeft het volste recht in afwachting van een kabinetsbesluit twijfels te uiten.'

Voor Kok is het niet nodig voortdurend te discussiëren over de Betuwelijn.

Kok: 'We moeten de lijn aanleggen in plaats van over iedere biels een maatschappelijke tussenronde te houden.'

Meer over