Net als het opperwezen geeft en neemt de beurs

Amsterdam Fusies en overnamen worden nogal eens gezien als Haarlemmerolie voor de economie: goed voor de dynamiek, goed voor de handel....

Tele Atlas wordt begeerd door TomTom, de succesvolle bouwer van digitale wegwijzers en tevens grootste klant van de kaartenmaker. Begin oktober bood TomTom 21,25 euro per aandeel Tele Atlas, met steun van het management van de kaartenmaker. Afgelopen week mengde Garmin, de Amerikaanse concurrent van TomTom, zich in de strijd, met een bod van 24,50 euro. Geweldig vinden beleggers dat, en vanuit de verwachting dat TomTom over dat bod zal heenspringen, verdrongen ze zich om het aandeel. Tele Atlas won woensdag 15 procent.

Jammer alleen dat TomTom diezelfde dag 19 procent verloor en Garmin afgelopen woensdag en donderdag in totaal 18 procent naar beneden ging. In marktwaarde is dat een verlies van 4,7 miljard euro – daar kun je Tele Atlas grofweg twee keer van kopen. In ieder geval weegt dat verlies niet op tegen de ongeveer 350 miljoen euro die Tele Atlas erbij kreeg met die koerssprong van 15 procent.

Of de overname van Alex Beleggersbank door Binck goed is voor de economie, moet ook nog worden afgewacht. Om de grootste onafhankelijke internetbank is binnenskamers fel gestreden, met concurrent Binck als winnaar. Die internetbank versloeg grote bancaire partijen én diverse opkoopfondsen. De parallel met Fortis en ABN Amro dringt zich op: je krijgt maar één keer de kans het huis van de buurman te kopen, en dan heb je er meer voor over dan een koper uit een andere stad.

Binck betaalt met 390 miljoen euro een forse prijs en bovendien zijn de schattingen van de synergievoordelen niet erg hoog. Alex blijft immers als zelfstandig merk in de markt. Waarom dan die overname? Een belastingvoordeel van jaarlijks 10 miljoen euro als gevolg van de aankoop, blijkt een van de belangrijkste motieven te zijn van Binck, niet meer en niet minder. Economen mogen antwoord geven op de vraag wat beter is voor de economie: 10 miljoen euro in handen van de Belastingdienst of dat bedrag in handen van Binck-aandeelhouders.

Geert Dekker

Meer over