NedGraphics wil nog dit jaar naar NMAX

Het Utrechtse softwarebedrijf NedGraphics wil nog dit jaar notering aan de beurs voor startende ondernemers, de NMAX. Het bedrijf beschouwt zich als een van de wereldmarktleiders in software waarmee textieldessins worden ontworpen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Directeur M. Janmaat van NedGraphics zegt dat de beursgang is bedoeld om de expansie te financieren. Met name in de textiel-activiteiten wil hij snel groeien .

De software van NedGraphics stelt textielateliers in staat zeer snel ontwerpen te maken, te presenteren en in productie te nemen. Janmaat: 'Vroeger werd het modebeeld vooral bepaald door nieuwe kleurstellingen, want het maken van een heel nieuw ontwerp was veel te duur en te arbeidsintensief. Nu komen sommige bedrijven met tienduizend compleet nieuwe ontwerpen per jaar. Je kunt nu binnen een week met een op de klant toegesneden ontwerp komen, en het kan als het ware à la minute worden aangepast aan diens wensen.'

NedGraphics heeft op deze markt enkele concurrenten die bijna even groot zijn, waaronder het Belgische Sophis. In dat laatste bedrijf heeft NedGraphics een belang van 18 procent. Pogingen om dat belang op te voeren, stuitten op verzet van de Vlaamse Investerings Maatschappij, die Sophis Vlaams wil houden. Janmaat houdt de 18 procent voorlopig maar aan. Naar zijn zeggen is NedGraphics de enige in de branche die software levert waarmee alle vormen van textiel (bedrukt, geweven, meubelstof, confectie) kan worden ontworpen.

Hij verwacht een stevige groei, met name in het Verre Oosten. Een groei van 10 à 15 procent per jaar lijkt hem waarschijnlijk. In 1992 splitste het bedrijf zich af van de HCS-boedel, en had toen een omzet van 11 miljoen. Dit jaar wordt dat bijna 30 miljoen, en elk jaar was winstgevend. Vorig jaar leverde 27,6 miljoen omzet een winst op van 1,7 miljoen op. Het bedrijf heeft vestigingen in Utrecht, Engeland, de VS en Frankrijk.

De onderneming aan een grote partij verkopen, wil Janmaat niet. 'Wij zien in deze branche nog veel groeimogelijkheden, en wij hebben er genoeg positie om ook op lange termijn te blijven groeien. MeesPierson begeleidt de beursgang .

De aandelen van NedGraphics zijn voor 37 procent in handen van investeringsmaatschappij Gilde; de rest is van personeel en management, in totaal twintig mensen. Janmaat weet alleen dat er een emissie komt om het kapitaal uit te breiden, en dat er alleen aandelen worden herplaatst voor zover nodig om de verhandelbaarheid te bevorderen.

Meer over