NieuwsWOZ-waarde

Nederlandse huizen zijn meer waard dan ooit, maar blijft dat ook zo?

De Nederlandse woning heeft zijn hoogste waarde ooit bereikt. Op 1 januari 2020 lag de gemiddelde WOZ-waarde op 270 duizend euro, blijkt uit donderdag gepresenteerde CBS-cijfers. Dat is 8,9 procent hoger dan een jaar eerder, wat dan weer de hardste stijging in jaren is.

Holland Park, een exclusieve nieuwbouwwijk tussen Amsterdam en Diemen. Van de vier grote steden liep de hoofdstad al jaren voorop in huizenprijzen, maar eindigde dit jaar als laatste.Beeld Guus Dubbelman

De WOZ-waarde van huizen zit al sinds 2015 in de lift. Een jaar eerder krabbelde de huizenmarkt op uit de crisis en begon de stijging van de huizenprijzen, waaraan de WOZ-waarde is gekoppeld.

De cijfers uit januari zeggen uiteraard iets over de huizenmarkt van voor corona. De Rabobank maakte eerder deze week bekend pas volgend jaar een prijsdaling van Nederlandse huizen te verwachten. In 2021 denken zij dat er gemiddeld 0,8 procent af gaat. Die afname is een kleine correctie op de sterke opmars van de prijzen die de woningmarkt dit jaar nog doormaakt. 

De grootste waardestijging op gemeentelijk niveau was in Weesp. In een jaar tijd werd een huis daar gemiddeld 22 procent meer waard. Van de vier grote steden is Rotterdam koploper (plus 16 procent). Amsterdam loopt al jaren voorop in huizenprijzen, maar eindigde van de vier dit jaar als laatste. Met 11 procent erbij liggen ze nog wel boven het landelijke stijgingspercentage.

Van alle provincies ligt in Groningen de WOZ-waarde het laagst. Met 12 procent erbij zijn ze wel de hardste provinciale stijger. Een huis heeft daar nu gemiddeld een waarde van 186 duizend euro. Ter vergelijking: de gemeente met gemiddeld de hoogste WOZ-waarde is Bloemendaal (750 duizend euro).

Steunpakketten van de overheid voor bedrijven lijken dit jaar de grootste klappen op de woningmarkt te hebben opgevangen. ‘Deze blijken tot op heden vrij effectief in het tegengaan van een sterke stijging van de werkloosheid onder de groep potentiële huizenkopers’, schreef de Rabobank eerder deze week. Uiteindelijk zal de werkloosheid wel oplopen, waarschuwt de bank, waarna baanverlies en de angst daarvoor de vraag naar huizen zullen dempen. 

Zover is het nog niet. Analisten van de banken verwachten dat woningprijzen over heel 2020 met zo’n 7 procent stijgen. Omdat de WOZ-waardes een jaar achterlopen op de huisprijzen, zullen ze – in het Rabobank-scenario – ook volgend jaar nog een stijging laten zien.

Lees ook:

Rabobank: dip op komst op huizenmarkt, vooral in studentensteden
De Rabobank verwacht in 2021 een prijsdaling van Nederlandse huizen van gemiddeld 0,8 procent. Die afname is een kleine correctie op de sterke opmars van de prijzen die de woningmarkt dit jaar nog doormaakt.Analisten van de banken verwachten dat woningprijzen over heel 2020 met zo’n 7 procent stijgen.

Meer over