Nederlandse banksector wint terrein

AMSTERDAM - Nederland bezet wereldwijd de zevende plaats op de ranglijst van internationaal bankieren en is daarmee Zwitserland voorbijgestreefd als financieel centrum. Volgens het samenwerkingsverband Holland Financial Centre (HFC) blijkt uit de cijfers dat het internationaal bankieren in Nederland minder gekrompen is dan in de concurrerende Europese financiële centra.

null Beeld

De statistieken zijn van de Bank for International Settlements, die het internationale geldverkeer tussen centrale banken verzorgt. Elk kwartaal meet het grensoverschrijdende transacties en posities van alle banken in de 43 grootste economieën ter wereld.

Krimp internationaal bankieren
In Zwitserland, Luxemburg en Groot-Brittannië kromp het internationale bankieren sinds 2007 met respectievelijk 42, 22 en 20 procent. In Nederland is dat ruim 15 procent. De krimp van de internationale markt neemt nu sterk af en in sommige landen, waaronder Nederland, is zelfs sprake van voorzichtige groei.

Het wereldwijde marktaandeel van Nederland bleef nagenoeg stabiel rond de 4 procent. In dollars uitgedrukt is dat 2.333 miljard. Nummer één Groot-Brittannië bankiert internationaal voor ruim het vijfvoudige en de VS voor het drievoudige. In totaal gaat er mondiaal 57.567 miljard dollar om in internationaal bankieren.

Minder hard geraakt
Volgens het HFC, waarin overheid en financiële bedrijven samenwerken aan groei van de financiële sector, doet Nederland het beter dan andere landen, omdat Nederlandse financiële instellingen minder hard geraakt zijn door de economische crisis.

Bovendien breidden buitenlandse banken zoals Royal Bank of Scotland, BNP Paribas en Deutsche Bank sterk uit in Nederland. Doordat ze de afgelopen drie jaar fors hebben geïnvesteerd, zijn bijna vijfduizend arbeidsplaatsen gecreëerd. Bovendien vestigden tien financiële bedrijven uit Amerika, Groot-Brittannië, India en China zich in Nederland.

Meer over