Nederlandse banken hebben weinig tegoeden in Indonesië

Nederlandse banken hebben 3 miljard dollar (6 miljard gulden) aan kredieten uitstaan in Indonesië. Daarmee zijn zij klein in het rijtje crediteuren van Indonesië....

ANP, Reuters, KRF

BAZEL

Indonesië, het land dat in alle opzichten het hardst werd getroffen door de Aziatische crisis, heeft in totaal een buitenlandse schuld van 58,4 miljard dollar. Het grootste deel daarvan staat uit bij Indonesische bedrijven: 39,7 miljard dollar.

Dat blijkt uit gegevens van de Bank voor Internatioanle Betalingen te Bazel, de BIB. Uit deze cijfers blijkt ook dat de internationale banken in de tweede helft van vorig jaar minder geld hebben geleend aan landen in Azië dan in de eerste helft. Aan het eind van 1997 was het uitstaande bedrag niettemin groter dan aan het eind van 1996.

Het uitstaande bedrag aan Aziatische kredietnemers bedroeg eind vorig jaar 381 miljard dollar. Dat is 9,5 miljard minder dan halverwege het jaar, toen de crisis voor enkele Aziatische landen begon. Het bedrag is wel 14 miljard dollar hoger dan eind 1996, zo blijkt uit een overzicht van de BIB. 'Tot de laatste fase in de crisis bleef de kredietverlening overeind', aldus de bank.

De gegevens over Azië hebben geen betrekking op Hongkong en Singapore. De BIB heeft de statistieken zes weken eerder gepubliceerd dan gebruikelijk. De bank, die dient als overkoepelende organisatie voor de centrale banken, had de laaste tijd kritiek gekregen over de late publicatie van de cijfers. Daardoor zouden de gegevens niet te gebruiken zijn als tijdige waarschuwing voor problemen.

Het merendeel van de 9,5 miljard dollar waarmee de uitstaande bedragen is verminderd, heeft betrekking op kortlopende leningen, die ruim 60 procent vormen van het totale uitstaande bedrag. In de vermindering is nog niet meegenomen de nieuwe schuldenregeling die Zuid-Korea met zijn banken overeenkwam.

De BIB schrijft verder dat Amerikaanse en Japanse banken eerder op de rem trapten dan Europese banken, die eind vorig jaar 47 procent van alle uitstaande bedragen voor hun rekening namen. Eind 1996 was dat 42 procent. Duitse en Franse banken gaven in de tweede helft van vorig jaar zelfs nog wat meer krediet dan in de eerste helft.

De kredietverlening aan Azië mag dan in de loop van vorig jaar zijn afgenomen, de banken verstrekten wel meer geld aan Latijns-Amerika en Oost-Europa. Dat duidt erop dat de crisis in Azië geen of vrijwel geen gevolgen heeft gehad voor gebieden elders in de wereld, zo concludeert de BIB.

Meer over