Nederlandse autogebruikers reden nog nooit zoveel kilometers als in 2016

Nog nooit legden Nederlanders zo veel kilometers in de auto af als in 2016. Zowel het aantal personenauto's als het aantal kilometers dat daarmee gereden werd bereikte een recordhoogte. Dat heeft veel te maken met de groei van de economie, blijkt uit de opvallend sterke groei van het aantal kilometers dat Nederlanders aflegden in auto's van de zaak.

Julia Cornelissen
In 2016 legden Nederlandse auto's 118,5 kilometer af, 2,2 procent meer dan in 2015. Beeld anp
In 2016 legden Nederlandse auto's 118,5 kilometer af, 2,2 procent meer dan in 2015.Beeld anp

In 2016 legden Nederlandse auto's 118,5 kilometer af, 2,2 procent meer dan in 2015. Het is de grootste groei deze eeuw. Vergeleken met 2006 is het aantal autokilometers met ruim 9 miljard gestegen.

Niet alleen legden auto's meer kilometers af, het aantal personenauto's nam in 2016 ook met 1,3 procent toe. De aanhoudende economische groei zorgt ervoor dat meer mensen een eigen auto kunnen aanschaffen. Alleen tijdens de economische crisis waren er jaren dat het aantal auto's niet toenam.

Uit eerder CBS-onderzoek dit jaar bleek dat Nederlanders een groot deel van hun tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer. De afstand van het huis tot het werk is gemiddeld 22,6 kilometer. Nederland behoort met deze afstand tot de koplopers van de wereld als het aankomt op forensen. 'Woon-werkverkeer vormt een aanzienlijk deel van het aantal gereden kilometers in ons land', zegt CBS-onderzoeker Marjolijn Jaarsma.

Het aantal kilometers van zakelijke auto's nam het meest toe. Auto's van bedrijven reden 25,3 miljard kilometer, 5 procent meer dan een jaar eerder. Doordat de leaseauto in 2016 door de hogere bijtelling duurder werd, schaften veel bedrijven in 2015 nog nieuwe auto's aan. Het wagenpark van bedrijven steeg dat jaar met bijna 6 procent. Deze nieuwe auto's maakten hun kilometers in 2016.

Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal autobezitters in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 30 jaar laag is en terugloopt. Toch legden in bijna alle provincies mensen uit deze leeftijdscategorie het grootste aantal kilometers af in 2016. Alleen in Drenthe en Flevoland maakten 30-plussers meer kilometers dan hun jongere provinciegenoten.

Het hoogste aantal kilometers werd geteld in Flevoland, gevolgd door Friesland en Drenthe. In Limburg werden de minste kilometers gereden. In de provincie Utrecht was de stijging van het aantal particuliere autokilometers het sterkst: 2,2 procent vergeleken met 2015.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over