Nederlands grootste bank door het stof in VS

Het Amerikaanse bedrijf van Nederlands grootste bank heeft zijn zaakjes niet optimaal voor elkaar; zoveel is duidelijk nu ABN Amro voor de tweede keer ‘slordigheden’ moet afkopen....

Weer moet ABN Amro diep buigen voor toezichthouders en overheden in de Verenigde Staten. Twee weken geleden schikte de bank gebreken in de interne controle voor 80 miljoen dollar; woensdag maakte het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting een schikking van 41 miljoen dollar met Nederlands grootste bank bekend. Medewerkers van de ABN Amro Mortgage Group, een onderdeel van ABN Amro Noord-Amerika, hebben tussen 2000 en 2003 zitten knoeien met de aanvragen voor door de overheid verstrekte hypotheekverzekeringen. Een typisch geval van ‘loosie goosie’, laksheid, aldus een betrokkene. Dat slaat op een slordige manier van zakendoen waar Amerikanen niet meer zo gek op zijn sinds de reeks schandalen rond bedrijven als Enron, Worldcom en Tyco.

Volgens het ministerie stuitten ambtenaren van de Federal Housing Administration (FHA) in 2003 op onregelmatigheden en werd een medewerker van ABN betrapt op ‘ongepast gedrag’. Die zaak werd onder de aandacht gebracht van het bedrijf. ‘Uit het interne onderzoek dat volgde, bleek dat een aantal medewerkers de regels van de FHA overtrad, door voor te wenden dat de hypotheekaanvragen goed werden beoordeeld’, aldus het persbericht van het ministerie.

ABN Amro Mortgage Group heeft gisteravond een verklaring uitgegeven waarin de schikking een oplossing wordt genoemd ‘voor een zaak die door het bedrijf werd ontdekt, onderzocht en zelf gerapporteerd aan de regering in 2003’.

Volgens de verklaring was er geen schade voor huizenbezitters of zakenpartners. Van de 28 duizend hypotheken die tussen 2000 en 2003 snel van een hypotheekgarantie werden voorzien leidden er 783 tot aflossingsproblemen. Volgens de bank is dat niet meer of minder dan het gebruikelijke percentage. De bank zegt voorts dat verbeterde kwaliteitscontroles en procedures zijn ingevoerd.

Het ministerie geeft daar meer informatie over: zo heeft ABN disciplinaire maatregelen genomen tegen de verantwoordelijke managers. Diverse medewerkers ‘op senior-niveau’ zijn ontslagen, anderen hebben ander werk gekregen binnen de financiële instelling. Voorts is het hele management van het betreffende onderdeel vervangen en is de hele Mortgage Group gereorganiseerd.

ABN Amro is de op een na grootste buitenlandse bank in de Verenigde Staten. Het hypotheekbedrijf verstrekte in 2004 voor 56,5 miljard dollar nieuwe hypotheken. De portefeuille onder beheer bedraagt per 30 september 205 miljard dollar.

Meer over