ColumnPeter de Waard

Nederlanders zijn welvarend en gelukkig, maar ze klagen wel heel veel

null Beeld

Radar en De Rijdende Rechter zetten iedereen op het verkeerde been. Nederland bestaat niet alleen uit boze burgers die banken en buren wel door de wringer kunnen halen.

‘We zijn bijna allemaal tevreden’, las Annechien Steenhuizen dinsdagavond voor in het achtuurjournaal. En sinds Frits Thors spreekt dat journaal de absolute waarheid. Annechien baseerde zich op het rapport De Sociale Staat van Nederland 2019 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarin geven de Nederlanders hun leven een 7,8 — een cijfer waar een gemiddelde middelbare scholier een moord voor zou doen.

Wie zijn oor te luisteren legt in de voetbalkantine of op verjaarsdagsfeestjes zou het echter niet willen geloven. Daar zijn we degelijk allemaal boos. Ook op televisie uit iedereen alleen maar ongenoegen.

Of de peilende mannen en vrouwen van SCP-directeur Kim Putters beperken hun representatieve steekproef tot de dolgelukkige Nederlanders die op de Nijmeegse Vierdaagse de Via Gladiola halen, of de gemiddelde Nederland heeft de verkeerde vrienden en kijkt naar de verkeerde televisiezenders.

Afgelopen weekeinde kwam nog naar buiten dat één op de vijf Nederlanders ruzie heeft met de buren. Bijna 80 procent vindt dat de zorg is verslechterd. De Telegraaf besteedde de hele zomer aandacht aan de zwaar getroffen middengroepen — de ruggegraat van de samenleving. Nederlanders merken er niets van dat het economisch goed gaat. Integendeel, ze voelen zich bedrogen door hun politici, verraden door de pensioenfondsen en op het verkeerde been gezet door de media. Eenderde van dit volk stemt op zogenoemde protestpartijen.

Toch schuren de conclusies van het SCP niet met die van eerdere onderzoeken. Begin dit jaar meldde de Volkskrant op basis van onderzoek van I&O Research dat maar 14 procent van de Nederlanders aan het profiel van de boze burgers voldoet. Nederlanders zijn in overgrote meerderheid tevreden. Dat wordt ook bevestigd door het World Hapiness Report van de VN waarin Nederland in de top-vijf van gelukkigste landen in de wereld staat.

Blijkbaar is er een ander probleem. Nederlanders zijn welvarend en gelukkig. Maar als ze andere mensen aanspreken beginnen ze onmiddellijk te klagen. En als er een televisiecamera begint te draaien, dan tonen ze meteen hun meest verongelijkte gezicht omdat het anders niet wordt uitgezonden. De Rijdende Rechter komt nooit langs bij buren die in de vakantie elkaars kat voeren. En Antoinette Hertsenberg nodigt nooit iemand uit die na te zijn beroofd van zijn handtas door de verzekeraar meteen zijn schade vergoed krijgt.

Wie tevreden is met zijn pensioen schreeuwt dat niet van de daken in tegenstelling tot de kleine minderheid die na iedere korting weer aan de rekenrente wil gaan sleutelen.

Radar en De Rijdende Rechter zijn de spreekbuis van diezelfde uitzonderlijke Nederlanders als die in Man bijt hond.

Meer over