'Nederlanders zijn niet ondernemend genoeg'

Nederland is niet ondernemend genoeg. In de Verenigde Staten en andere lidstaten van de Europese Unie beginnen veel meer personen een eigen bedrijf dan hier en dat zint staatssecretaris Ybema van Economische Zaken niet....

Het is een mentaliteitsprobleem. Nederland is volgens de staatssecretaris vanouds meer een werknemersland. Uit onderzoek onder studenten blijkt dat slechts 7 procent overweegt om binnen drie jaar na het verlaten van de universiteit een eigen bedrijf te beginnen. In de Verenigde Staten is dat 19 procent en het EU-gemiddelde ligt op 10 procent.

Ybema gaat hier verandering in brengen. Hij wil met het opruimen van belemmeringen en meer aandacht in het onderwijs het aantal beginnende ondernemers opvoeren van 40 duizend naar 50 duizend per jaar. Zo moet de administratieve rompslomp voor een werkgever die mensen in dienst neemt verdwijnen. 'Een kleine ondernemer, die iemand aanneemt, moet nu langs tien loketten. Dat moet er één worden,' vindt Ybema. Hiertoe komt in de regio's Alkmaar, Groningen en Drenthe een proef.

De vorige week aangekondigde intrekking van de vestigingswet maakt onderdeel uit van Ybema's plannen. Er komt ook een aanpassing van de faillissementswet die een doorstart voor in surseance verkerende bedrijven eenvoudiger moet maken. Verder zal Economische Zaken blijven kappen in het woud van overbodige regels en administratieve lasten.

Ook het aantal snel groeiende ondernemingen blijft in Nederland achter bij de rest van de industriële wereld. Dat moet door overheidshulp bij het opzetten van netwerken en betere opleiding omhoog. Voor de verschillende maatregelen is in totaal 845 miljoen gulden gereserveerd.

Meer over