'Nederlanders terug in Corus-top'

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus moet weer Nederlanders aanstellen als bestuurder. Dat heeft de Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov maandag gezegd in Het Financieele Dagblad....

Volgens de Rus moet een Nederlandse afvaardiging inspringen om iets te maken van wat hij noemt de 'absurde fusie' tussen Hoogovens en British Steel. Oesmanov wil dat Corus meer op de fabrieken in IJmuiden gaat leunen. 'Dat is een onderneming van wereldklasse, maar alle winst die daar wordt gemaakt, verdwijnt in een zwart gat', zei hij met een verwijzing naar de verliezen bij de Britse tak van het staalconcern.

Oesmanov houdt via zijn investeringsvehikel Gallagher Holding een belang van 12 procent in Corus. Daarmee is hij in omvang de tweede aandeelhouder van het concern, na de Amerikaanse investeerder Brandes. Ook de Russische aluminiumproducent Oleg Deripaska heeft een fors belang in Corus.

Na de fusie tussen Hoogovens en British Steel zijn de Nederlanders uit de top van het staalconcern verdwenen. In september vertrok de laatste Nederlander uit de raad van bestuur van Corus.

Meer over