Nederlanders betalen volgend jaar bijna 9 procent meer zorgpremie

Veel Nederlanders betalen volgend jaar een flink hogere zorgpremie. Uit gegevens die vergelijkingssite Zorgwijzer tot nu toe heeft verzameld blijkt dat de zorgpremies in 2017 gemiddeld 9 euro hoger zijn, wat neerkomt op een voorlopige stijging van 8,6 procent. Inmiddels is 60 procent van de zorgpremies bekend, waaronder die van vier grote verzekeraars.

Minister Edith Schippers praat met de pers bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld anp
Minister Edith Schippers praat met de pers bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

Inclusief zorgverzekeringen met bijzondere voorwaarden bedraagt de gemiddelde stijging zo'n 9 procent.

Vrijdag werd bekend dat de premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis met 8 euro toeneemt naar 117,45 euro per maand. Zorgverzekeraar CZ liet eerder al weten dat hun premie voor 2017 met 7,90 euro stijgt tot 112,85 per maand, een stijging van 7,5 procent. Bij DSW, een andere grote Nederlandse zorgverzekeraar, bedroeg de premiestijging bijna een tientje. Bij Menzis zijn klanten straks elke maand 119 euro kwijt, een stijging van 11 procent ten opzichte van dit jaar.

De stijgingen van de zorgpremies stroken niet met eerdere ramingen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). Zij ging er op Prinsjesdag nog vanuit dat de zorgpremiestijging slechts 3,50 euro zou bedragen. Tegen persbureau ANP zei Schippers vrijdag dat het 'heel jammer' is dat de premies hoger uitvallen dan gedacht, maar dat dit in voorgaande jaren juist andersom was.

Geen compensatie

Schippers ziet hoe dan ook geen ruimte om de verhoging van de premies te compenseren. De minister herinnerde er aan dat zorgverzekeraars zelf de premies bepalen, en niet het ministerie. Volgens haar hadden zij meer uit hun reserves kunnen putten, maar hebben ze dit niet allemaal gedaan.

Volgens Schippers hoeven mensen met een laag inkomen zich in ieder geval geen zorgen te maken, want de zorgtoeslag die zij ontvangen stijgt met de zorgpremie mee. Inmiddels hebben vier van de vijf grote zorgverzekeraars hun premie voor volgend jaar bekendgemaakt. Alleen VGZ laat nog op zich wachten. Zaterdag 19 november is de uiterste datum waarop zij hun premie voor 2017 kunnen bekendmaken.

Meer over