Nederlanders azen op ontmanteling enorm platform op Noordzee

Nederlandse ingenieurs hebben op verzoek van de oliemaatschappij Phillips Petroleum Company plannen uitgewerkt voor de ontmanteling van het enorme Maureen Alpha Platform in het noordelijke deel van de Noordzee....

ANP

ZOETERMEER

Nederlandse ingenieurs van zowel Heeremac als Seaway Heavy Lifting hebben studies verricht naar de mogelijkheden voor ontmanteling. Het olieplatform is met een gewicht van 110 duizend ton bijna acht keer zo zwaar als de beruchte Brent Spar. Dumping in diepzee - zoals Shell aanvankelijk met de Brent Spar van plan was - is niet uitgesloten, maar wel onwaarschijnlijk.

'We zoeken over de hele wereld naar een nieuwe locatie, maar zelfs dan zal de koper willen weten hoe hij over tien jaar of langer van het platform afkomt. Ook om die reden doen ingenieursbureaus studies naar ontmanteling', aldus een zegsman van Phillips. De oliemaatschappij onderstreept dat de Maureen juist is ontworpen voor hergebruik.

De Nederlandse ingenieurs houden er ernstig rekening mee dat Phillips toch besluit tot ontmanteling van de Maureen, omdat het platform alleen kan worden gebruikt bij een waterdiepte van circa honderd meter. Phillips heeft het enorme platform in 1983 in gebruik genomen en hoopt de levensduur nu nog te rekken door nieuwe oliebronnen aan te boren.

'Het is veruit het grootste platform waarvan plannen bekend zijn om het binnen enkele jaren weg te halen', stelt Aart Ligterink, marketing manager van Seaway Heavy Lifting. Het bedrijf uit Zoetermeer is ook een van laatsten die in de race zijn voor de ontmanteling van de Brent Spar. Heeremac aaste ook op de prestigieuze opdracht van Shell, maar is eerder dit jaar afgevallen.

Seaway Heavy Lifting is een Noors-Russische joint-venture, die zich in Zoetermeer heeft gevestigd met het oog op de Nederlandse expertise met 'natte-waterbouw'. De onderneming is momenteel bezig twee platforms op het Nederlandse deel van de Noordzee af te breken. Heeremac is een dochterbedrijf van het ingenieursbureau Heerema uit Leiden.

Greenpeace eist al enkele jaren een volledig verbod op dumping van olieplatforms in zee. 'In de Noordzee staan nog zeker tachtig platforms, die volgens de olie-industrie voor dumping in aanmerking komen. Wij willen dat koste wat kost voorkomen', aldus M. Lodewijkx van de milieuorganisatie. De landen rond de Noordzee kwamen in 1995 een tijdelijk moratorium op dumping van platforms overeen.

Meer over