Nieuws

Nederlander in de race om topman McKinsey op te volgen

McKinsey & Company, ‘s werelds meest prestigieuze consultant, die bedrijven in crisis zo vaak heeft geadviseerd hoe de bezem te hanteren, heeft nu zelf een bezem nodig. En daarbij wordt de naam genoemd van de Nederlander Sven Smit, die een van de twee kandidaten is om topman van de wereldwijde organisatie te worden.

Het hoofdkantoor van McKinsey & Co., een wereldwijd managementadviesbureau, in New York. Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
Het hoofdkantoor van McKinsey & Co., een wereldwijd managementadviesbureau, in New York.Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Onlangs werd bekend dat het contract met de huidige topman, de Schot Kevin Sneader, niet wordt verlengd. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. Het zou te maken hebben met een aantal miskleunen onder de leiding van Sneader. McKinsey moest ook een schikking treffen met de Amerikaanse justitie, vanwege zijn rol in het aanjagen van de opiatencrisis die in de VS tot honderdduizenden doden zou hebben geleid. In totaal kostte dit McKinsey 573 miljoen dollar.

Het zou voor het eerst in de bijna 100 jaar lange geschiedenis van McKinsey & Company zijn, dat een Nederlander aan het roer komt. McKinsey werd in 1926 opgericht in Chicago door de accountant James McKinsey en telt nu zo'n 30 duizend medewerkers. Een baan bij het bureau is zeer populair bij afgestudeerde academici, omdat het een prachtige opstap in voor een glansrijke carrière. In Nederland werkten onder meer Mickey Huibregtsen, Pieter Winsemius, Robert Reibestein en Wiebe Draijer bij McKinsey.

Marketing van opiaten

McKinsey was als adviseur betrokken bij de pogingen van farmaceutische bedrijven om de verkoop van verslavende pijnstillers de hoogte in te stuwen. In alle rechtszaken kwam ook de rol van adviesfirma McKinsey naar boven. Zo adviseerde McKinsey in 2002 aan Johnson & Johnson de marketing van opiaten te richten op ‘patiënten met een hoog risico op misbruik. Pas In 2019 verbrak McKinsey uiteindelijk de banden met de farmaceutische industrie en gaf toe fout te hebben gehandeld. Verder raakte McKinsey in opspraak door een schandaal in Zuid-Afrika, waar het samenwerkte met een aantal corrupte bedrijven. In totaal werd daar 100 miljoen dollar betaald voor een schikking.

Kevin Sneader begon zijn carrière bij McKinsey in 1989 en klom op tot topman. Volgens The Financial Times is hij gestraft voor ‘de verkeerde behandeling van een reeks van crises in de loop der jaren.’ Naast Sven Smit die op het kantoor in Amsterdam zit zou ook Bob Sternfels, partner van McKinsey in San Francisco, in de race zijn voor de topfunctie. Binnen twee weken zou de knoop moeten worden doorgehakt. In totaal telt McKinsey wereldwijd 650 partners die hierover moeten stemmen. The Wall Street Journal meldde dat Sternfels de favoriete kandidaat is van Dominic Barton, die de firma tussen 2009 en 2018 leidde. Sternfels was ook in 2018 al in de race om Barton op te volgen, maar verloor toen de stemming.

Sven Smit Beeld McKinsey
Sven SmitBeeld McKinsey

De ideale kandidaat

Sven Smit is sinds 1992 werkzaam voor McKinsey. Daarvoor werkte hij bij Philips. Hij maakte al snel carrière en groeide door naar de rol van senior partner van het Nederlandse kantoor. Vervolgens kreeg hij de leiding over de West-Europese tak van het kantoor, en werd hij wereldwijd hoofd van de Strategy & Corporate Finance praktijk van McKinsey. De afgelopen week is hij door tal van medepartners voorgedragen als de ideale kandidaat om het stokje over te nemen van Kevin Sneader. De in Delft opgeleide ingenieur wordt door een voormalig partner van McKinsey omschreven als ‘een van de sterkste leidende denkers van McKinsey‘ en een ‘klassieke old-school McKinsey-strateeg‘. Behalve partner in Amsterdam is Sven Smit ook voorzitter van het McKinsey Global Institute, het wereldwijde onderzoeksinstituut van de consultant.

Aanvullingen en verbeteringen

In een eerdere versie van dit stuk stond dat Sven Smit managing partner is. Dat is onjuist. Hij is senior partner.

Meer over