Nederlander eet meer vlees door kredietcrisis

Nederlanders hebben in 2009 iets meer vlees gegeten dan het jaar daarvoor. Dat komt waarschijnlijk door de kredietcrisis.

Van onze redactie

Volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren zijn Nederlanders als gevolg van de economische crisis vorig jaar minder vaak uit eten gegaan. Porties vlees die thuis worden geconsumeerd, zijn doorgaans groter dan porties die in restaurants worden geserveerd. De totale vleesconsumptie steeg vorig jaar van 42,5 kilo naar 43,3 kilo per hoofd van de bevolking, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die donderdag zijn gepresenteerd.

Het verbruik van varkensvlees en pluimveevlees is vorig jaar iets toegenomen, terwijl het verbruik van rundvlees ongeveer gelijk is gebleven. Varkensvlees deed het volgens het Productschap mede goed door prijsacties van supermarkten. Kip heeft al jaren te maken met een goed imago vanwege de gunstige prijs, het gebruikersgemak, de smaak en de variatiemogelijkheden.

Eieren

Daarnaast zijn Nederlanders ook meer eieren gaan eten. De consumptie is gestegen van 182 naar 184 per hoofd van de bevolking, maar die stijging zit hem vooral in eieren die in andere producten zijn verwerkt.

Wel zijn eieren sinds Kerstmis een schaarser goed geworden in de supermarkt. Het Productschap denkt dat deze situatie nog enkele maanden kan aanhouden. De schaarste heeft te maken met een sterke vraag vanuit Duitsland. Daar is kooihuisvesting vorig jaar verboden. Duitse eierbedrijven zijn nog volop bezig met het overschakelen naar nieuwe huisvesting voor de leghennen. In de tussentijd wordt meer geleund op import vanuit Nederland.

Volgens het productschap is er pas rond Pasen weer sprake van een normale marktsituatie. De Duitse vraagexplosie heeft ook geleid tot hogere prijzen. De producentenprijs van een scharrelei was eind vorig jaar bijna 40 procent hoger dan begin 2009. De eierprijs voor de consument gaat de komende tijd naar verwachting een paar procenten omhoog. donderdag.

Eieren (ANP) Beeld
Eieren (ANP)
Vlees (Colourbox) Beeld
Vlees (Colourbox)
Meer over