Nederland schiet lekker op met nieuwe locatie Schiphol

Terwijl China vliegvelden neerlegt in hetzelfde tempo waarin McDonald's hamburgerketens opent, zette Nederland vrijdag opnieuw een schuifelstapje op weg naar de toekomst van Schiphol....

Enkele maanden nadat de Nederlandse regering besloot vijf locaties te bestuderen voor de toekomstige plaats van de nationale luchthaven van Nederland, was het dan eindelijk zover. Er werd officieel besloten om de studies daadwerkelijk te gaan uitvoeren. De tussenliggende maanden zijn gebruikt om precies te omschrijven welke exacte locaties zullen worden bestudeerd.

Van die vijf gebieden - drie in de Noordzee en twee in de Haarlemmermeerpolder - wordt de komende maanden bekeken wat de gevolgen van de eventuele aanleg zullen zijn voor het milieu en de economie. De bevindingen worden neergelegd in zogeheten effectrapportages.

Aan de hand hiervan zal het kabinet dan op zijn vroegst aan het einde van het jaar, maar waarschijnlijker is dat het volgend jaar wordt, beslissen welke locaties nader worden onderzocht. Dat kunnen er twee zijn.

Pas dan beginnen de inspraakprocedures die jaren kunnen duren.

Meer over