Nederland en België slaan handen ineen om fraude met uitkeringen tegen te gaan

Nederland en België gaan nauwer samenwerken om fraude met bijstands- en werkloosheidsuitkeringen tegen te gaan. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en gemeentelijk informatieknooppunt Stichting Inlichtingenbureau gaan hun data vanaf nu uitwisselen met hun Belgische tegenhangers. Dit moet onder meer voorkomen dat iemand die in België werkt, in Nederland een werkloosheidsuitkering ontvangt en vice versa.

Marijn Thijs
Een arbeidsbemiddelaar van de UWV. Beeld Foto Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een arbeidsbemiddelaar van de UWV.Beeld Foto Guus Dubbelman / de Volkskrant

Maandag ondertekende staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Tamara van Ark daarover in Brussel een overeenkomst met haar Belgische collega Philippe de Backer. Volgens Van Ark en minister Wouter Koolmees van SZW is het delen van informatie hard nodig om misbruik van sociale voorzieningen te voorkomen, schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie gaat ervan uit dat de nieuwe overeenkomst het gemakkelijker maakt grensoverschrijdende uitkeringsfraude op te sporen.

Vinden en aanpakken

‘Misbruik schaadt het draagvlak voor ons sociaal stelsel’, schrijft van Ark. ‘Gelukkig doen de meeste mensen en bedrijven niets verkeerd. Diegenen die dat wel doen, willen we vinden en aanpakken.’

Hoewel de Nederlandse administratie met de Belgische uitvoeringsorganisaties wordt gedeeld, krijgen de Belgen geen inzage in persoonlijke Nederlandse dossiers, verzekert een woordvoerder van het ministerie van SZW. ‘Wij sturen een lijst met personen die in Nederland een bijstandsuitkering ontvangen naar de Belgische uitvoeringsorganisatie. Als iemand bekend is bij de Belgen, ontvangen wij een signaal. Dat pakken wij dan verder op.’ De internationale samenwerking is bedoeld om te achterhalen op welke manier en hoe vaak er gefraudeerd wordt. Dat is bij het ministerie nu nog niet bekend.

Internationale samenwerking

Door uitkeringsinformatie uit te wisselen kan men bijvoorbeeld gemakkelijker vinden of mensen een bijstandsuitkering krijgen in België, terwijl ze ook een inkomen hebben in Nederland. Deze personen komen niet in aanmerking voor een uitkering. Daarnaast verwachten de bewindslieden dat de intensievere internationale samenwerking ertoe leidt dat illegale detacheringsconstructies sneller boven water komen.

Als de samenwerking succesvol blijkt, wordt die mogelijk uitgebreid. Van Ark en Koolmees hopen met deze gegevensuitwisseling met België een voorbeeld te stellen tegenover andere Europese landen.

Meer over