NDC en Concentra bieden op Limburgse kranten

LEEUWARDEN (ANP) - De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) brengt samen met een Vlaamse uitgever een overnamebod uit op de Media Groep Limburg, een werkmaatschappij van de Telegraaf Media Group.

De werkmaatschappij bestiert Dagblad De Limburger en Het Limburgs Dagblad. NDC en het Vlaamse bedrijf hebben hebben het bod donderdag bevestigd. NDC werkt bij de overnamepoging samen met de Vlaamse Mediagroep Concentra, dat onder meer de Gazet van Antwerpen uitgeeft.

Hoeveel de twee bedrijven bieden voor de regionale dagbladen in Limburg, wordt niet bekendgemaakt. NDC is onder meer eigenaar van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Geloof in regionale kranten

De uitgever uit Noord-Nederland zegt dat zijn interesse voortkomt uit een geloof in regionale dagbladen. ,,Beide kranten zijn rendabel en hebben een marktaandeel van circa 80 procent.'' Het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger hebben opgeteld 200.000 abonnees.

Daarnaast kijkt NDC met veel belangstelling naar de samenwerking tussen de Media Groep Limburg en de lokale omroep in de provincie. De NDC heeft zelf ook ambities in die richting en ontvouwde eerder plannen om dit jaar een eigen regionale nieuwsradiozender te beginnen in het noorden van het land.

Geen commentaar

Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf wilde geen commentaar geven op de avances. Het uitgeefconcern maakte eind vorig jaar bekend dat het op zoek is naar gegadigden voor de regionale dagbladen in Zuid-Nederland. ,,Dat proces eindigt met het bericht dat er een overname komt, of niet'', aldus een woordvoerder. In de tussentijd wil het beursgenoteerde concern niets loslaten.

Wel ontkende de zegsman met klem dat de verkoop samenhangt met de overname van Sky Radio, afgelopen donderdag. Het Telegraaf-concern koopt de radiozender samen met een investeerder. Pas als het belang van de uitgever op de Nederlandse dagbladenmarkt onder de 25 procent daalt, mag de Telegraaf zijn aandeel in Sky Radio uitbreiden.

Met de verkoop van de Limburgse kranten komt de uitgever rond die grens van 25 procent. ,,We denken dat de overheid de mediawetgeving gaat verruimen. Dus een eventuele verkoop staat los van de koop van Sky Radio'', aldus de zegsman.

Meer over