Nationale Investeringsbank liquideert effectenhuis Directeur NIB Securities verdacht in beursfraude

Ook directeur Dick V. van NIB Securities wordt door justitie verdacht in de beursfraude-affaire. V. is woensdag als directeur teruggetreden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dick V. is vorige week al gehoord door de Fiod. De top van de Nationale Investeringsbank is dinsdag daarvan op de hoogte gesteld. Woensdag besloot V. na een gesprek met de NIB-directie zijn functie ter beschikking te stellen. V., die alle aantijgingen heeft ontkend, is niet aangehouden.

Niet bekend

Bestuursvoorzitter M. Jonkhart van de Nationale Investeringsbank stelt dat 'nu een grote streep wordt gezet onder het verleden van de bank. We maken de rechtspersoon NIB Securities leeg en zullen de vennootschap daarna liquideren.' Alle activiteiten worden overgeheveld naar naar de NIB zelf.

NIB Securities behoort tot de grootste partijen op de Amsterdamse beurs. 'We zijn dit jaar nog uitgekozen tot de derde beste partij in Nederland in guldenspapier', stelt Jonkhart.

Door de fraude-affaire ligt die reputatie onverwacht aan diggelen. 'Het onderzoek van het Openbaar Ministerie duurt nog zeker zes maanden. De naam NIB Securities zal daarbij mogelijk weer opduiken. Misschien blijken er over vijf jaar nog zaken te spelen. Wij willen als Nationale Investeringsbank laten zien dat wij er niets meer mee maken hebben', zegt Jonkhart. Hij ontkent niet dat belangrijke klanten terughoudend met het doen van zaken zijn geworden.

NIB Securities is voortgekomen uit het in 1975 opgerichte effectenkantoor Strating Effecten. Twee van de oprichters van dit kantoor, Han V. en Adri S., zitten vast op verdenking van ondermeer belastingfraude en misbruik van voorwetenschap. Han V. verhuisde in 1985 van Strating naar Van Meer James Capel. Adri S. verkocht de aandelen van Strating Effecten in twee fases aan de Nationale Investeringsbank, waarna hij op 1 januari 1993 vertrok. Per 1 januari van dit jaar werd NIB Strating omgedoopt tot de effectendochter NIB Securities.

Bij NIB Securities werken nu volgens Jonkhart zo'n 45 mensen. 'Een stuk of tien tot twaalf zijn al in dienst sinds de periode van S. We zullen die mensen niet allemaal ontslaan, maar we hebben ze wel op de man gevraagd of ze iets van al die minder frisse zaken weten. Mocht er een rotte appel zijn die zijn rol geheim kan houden, dan is dat zo. Wij hebben ook de consequenties te dragen van wat we gekocht hebben', zegt hij. Hij stelt dat NIB Securities als rechtspersoon ook verdacht is. De politie deed op 24 oktober een inval bij dit kantoor en nam administratie in beslag.

Volgens Jonkhart gaat het echter allemaal om zaken van vóór 1993. Maar de NIB zit nu opgescheept met de erfenis. En Jonkhart kan aan cliënten niet uitsluiten dat er toch zaken naar voren komen die niet aan de normen van de Nationale Investeringsbank voldoen. 'We onderzoeken nu alles. We screenen alle transacties van het verleden op de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties. In samenwerking met de accountant KPMG lichten we nog eens het hele rekeningenbestand door. We doen er alles aan om schoon schip te maken.'

Het dienstverband van Dick V. is overigens volgens Jonkhart formeel nog niet beëindigd. De andere drie directeuren van NIB Securities, J. Ritchi, G. Goris en A. Willemsen, stappen over naar de Nationale Investeringbank.

Eerder greep ook al Friesland Bank in bij zijn in opspraak geraakte effectendochter Bangert Pontier. Friesland Bank vergrootte afgelopen maandag haar belang in de effectenbank en veranderde de naam in Friesland Bank Securities.

Directievoorzitter D. de Jong van het effectenkantoor Van Meer James Capel vindt het merkwaardig dat een naamsverandering nu de oplossing lijkt voor alle problemen. 'Maar als het ons ook zou helpen, dan wil ik ook best verder onder een ander label. Overigens is bij ons kantoor niemand van de huidige personeelsleden in opspraak.'

Meer over