Na twee eeuwen doen de Rothschilds stapje opzij

LONDEN Het is een van de chicste banken in Londen met een zeer kleurrijke geschiedenis. Maar na tweehonderd jaar durft de familie Rothschild het voor het eerst aan: het roer overdragen aan een buitenstaander....

Gert-Jan van Teeffelen

Nigel Higgins komt aan het hoofd van de holding van de Brits-Franse familiebank. De Brit, sedert 27 jaar werkzaam voor Rothschild, beschreef zijn benoeming woensdag in The Financial Times als ‘eerder evolutionair dan revolutionair’. Hij volgt David de Rothschild op, een Franse baron.

De wortels gaan terug tot eind 18de eeuw, toen de Duitse bankier Mayer Amschel Rothschild vier van zijn zoons op pad stuurde: naar Londen, Parijs, Wenen en Napels. Het familie-imperium werd met afstand ’s werelds machtigste financiële instelling van die tijd.

Met name de Londense tak floreerde, onder leiding van Nathan Mayer Rothschild. Hij financierde de veldtocht van de hertog van Wellington tegen Napoleon, en behoedde de Bank of England voor een liquiditeitscrisis.

Nu telt Rothschild wereldwijd negenhonderd investment bankiers, die zich vooral bezighouden met bedrijfsfinancieringen, fusies en overnames. De bank heeft daarnaast een kleine tak waar de rijksten der aarde terechtkunnen.

Ondanks de relatief geringe omvang draait het huidige Rothschild nog altijd mee in de wereldtop. Vorig jaar was de bank afgezakt tot plaats tien onder de grootste bemiddelaars in fusies, maar dit jaar lijkt sprake van een comeback. Zo was Rothschild een van de adviseurs toen Heineken het Mexicaanse Femsa inlijfde voor 7,5 miljard dollar (5,4 miljard euro).

Met drank is de familie goed bekend. Een Londense Rothschild vertrok naar Frankrijk en kocht – omdat hij relaties eigen wijn wenste te kunnen schenken – in 1853 een wijngaard, nu Château Mouton Rothschild. Een andere tak bezit Château Lafite Rothschild.

Sinds 2008 werkt Rothschild samen met Rabobank om deals binnen te halen in de voedingssector. De Nederlandse bank nam bovendien een belang van 7,5 procent in de familieholding.

Meer over