Na Philips aast Motorola op Amerikaans GI

De Amerikaanse kabeldozen-fabrikant General Instrument (GI), wordt waarschijnlijk voor tien miljard dollar (ruim twintig miljard gulden) gekocht door Motorola - bekend van zaktelefoons....

De overname heeft een pikant tintje: Philips' troonpretendent Roel Pieper struikelde over deze overname waarvan hij een ferm pleitbezorger was. De Philips-top was wel geïnteresseerd, maar meende dat de Amerikaanse marktleider van set top boxes zichzelf niet zou kunnen terugverdienen. Philips besloot op eigen kracht zijn positie als derde producent in de VS uit te bouwen. Pieper, die de zaak op scherp had gezet door zijn portefeuille op tafel te leggen, vertrok kort nadat de aankoop was afgewezen.

Pas nadat Philips de onderhandelingstafel verliet, meldde Motorola zich. De voorgenomen overname - die door twee Amerikaanse zakenkranten worden gemeld maar door de bedrijven niet wordt bevestigd - betekent dat Motorola een sleutelpositie krijgt in de ontluikende markt voor interactieve kabeltelevisie, telefoonverkeer en breedband-Internet (Snelnet).

GI op zijn beurt kan profiteren van Motorola's naamsbekendheid. Dat wordt belangrijker nu verwacht wordt dat kabeldoosjes binnenkort ook te koop zullen zijn in elektronicawinkels. Momenteel heeft de consument geen keuze, aangezien zijn kabelbedrijf bepaalt welke decoder-kabeldoos hij krijgt. Motorola levert momenteel al chips voor kabeldozen. De verwachting is dat deze dozen in de komende jaren worden uitgebreid met talloze functies, zoals digitale videorecorders.

De beurskoers van GI is sinds februari ruim verdubbeld tot 55 dollar per aandeel. In juli publiceerde het bedrijf een tweede kwartaalwinst van 44,6 miljoen dollar.

Meer over