Na limiet op aantal verhuurdagen wil Amsterdam ook aantal b&b's per wijk inperken

Nu Amsterdam de vakantieverhuur van woningen via Airbnb aan banden heeft gelegd, wil de gemeente ook paal en perk stellen aan de groei van het aantal bed & breakfasts (b&b's). Het college van B en W wil het aantal b&b's per wijk aan een maximum binden en daarom met ingang van volgend jaar een vergunningsplicht instellen voor nieuwe b&b's.

Rens Blom
Toeristen op het Damrak in Amsterdam. Beeld anp
Toeristen op het Damrak in Amsterdam.Beeld anp

Dat heeft het stadsbestuur woensdag bekendgemaakt op de gemeentelijke website. 'Vakantieverhuur heeft in Amsterdam een gigantische vlucht genomen. Door een vergunningsplicht in te stellen voor b&b's kan een verschuiving van illegaal aanbod van vakantieverhuur naar b&b worden voorkomen', aldus het persbericht.

De genoemde 'verschuiving' is waarschijnlijk het gevolg van de aangescherpte regels voor Airbnb-verhuur. Sinds 1 januari 2017 mogen Amsterdammers hun huis maximaal 60 dagen per jaar verhuren aan toeristen.

Airbnb weert sinds enkele maanden alle Amsterdamse woningen die deze maximale verhuurtermijn overschrijden van zijn website. Volgend jaar worden de regels nog strenger: dan mogen Amsterdamse woningen nog maar 30 dagen per jaar aan vakantiegangers worden verhuurd. De hoofdstad wil daarmee de overlast van het toerisme beperken. Zonder ingrijpen komen er steeds minder woningen beschikbaar voor 'gewone' Amsterdammers, omdat de verhuur aan toeristen voor huiseigenaren veel lucratiever is.

Sluiproute

Maar de 60 dagen-limiet geldt niet voor bed & breakfasts. Een b&b is kamerverhuur, de eigenaar mag maximaal 40 procent van het woonoppervlak verhuren. Toen vorig jaar de 60 dagen-limiet van kracht werd, verschenen ineens opvallend veel voormalige vakantieappartementen als b&b op Airbnb. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat honderden van die 'b&b-kamers' complete woningen waren. De huiseigenaren omzeilden zo de verhuurlimiet.

Wethouders Ivens liet de gemeenteraad in juli vorig jaar weten dat deze sluiproute was afgesloten, omdat Airbnb de nep-b&b's van zijn website zou verwijderen.

Blijkbaar was dat te vroeg gejuicht, want het aantal b&b's in Amsterdam steeg vorig jaar opvallend snel (volgens Het Parool met 13 procent). Op dit moment telt Amsterdam naar schatting 5000 b&b's, waarvan slechts de helft bij de gemeente geregistreerd staat. De 2500 b&b's die al bij de gemeente Amsterdam bekend zijn, vallen straks onder een overgangsregeling.

Meer over