Na contactloos ook pasloos betalen: banken lanceren app die pinpas vervangt

De Nederlandse banken komen deze zomer met een app voor betalingen. Handig voor de particulier en voor de banken noodzakelijk om te overleven in de strijd met 'Big Tech'.

Jeroen van Wensen
null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Wat is het?

Payconiq is een app voor op de mobiele telefoon. De combinatie van betaalvormen binnen één app is nieuw, evenals de gezamenlijkheid waarmee de banken opereren. Nieuwe betaaltechnieken zijn er niet, alles wat Payconiq biedt bestaat al. Zo kan de restaurantrekening eenvoudig worden gedeeld door via Whatsapp bedragen over te maken aan de tafelgenoten.

Onlinebetalingen aan webshops verlopen via een QR-code, iets dat de betaalapp van ING nu ook al doet. En in de supermarkt kan de klant contactloos betalen met zijn mobiel, een dienst die banken op dit moment ook al bieden. 'Even het bedrag intikken, geheime code invoeren en de winkelier krijgt meteen een bevestiging van je betaling', luidt de uitleg van Payconiq. Payconiq koppelt de betaalrekening aan het telefoonnummer en maakt gebruik van bestaande functies op de smartphone.

Welke banken werken ermee?

Sinds 2014 biedt ING, de bedenker en eigenaar van van Payconiq, de app aan in België. Andere Belgische banken, zoals KBC en Belfius, ondersteunen het initiatief. De winkelende Belg kan bij 25 duizend winkels terecht, dat betekent dat tussen de 10 en 20 procent van de Belgische winkels zijn aangesloten.

Deze zomer komt Payconiq naar Nederland. ABN Amro, ING, Rabobank, Regiobank en de Volksbank (waarvan SNS en ASN onderdeel uitmaken) zijn de aanbieders van het eerste uur. Payconiq hoopt op deelname van alle Nederlandse banken die betalingen verzorgen voor consumenten. Triodos laat weten de mogelijkheden nog te bestuderen. Later dit jaar maakt de bank bekend of ze zich ook aansluit.

Waarom bieden banken deze dienst aan?

ABN Amro heeft de populaire app Tikkie. Toch doet de bank mee met het Payconiq. Dat is opmerkelijk, want dat is een initiatief van de ING en biedt dezelfde betaalmogelijkheid als Tikkie. 'Wat ons betreft is Payconiq niet de enige oplossing, net zomin als Tikkie dat is. Het komt naast andere betaalmogelijkheden die wij aanbieden', aldus een woordvoerder van ABN Amro weten. De bank zegt alle interessante betaalmogelijkheden aan haar klanten te willen aanbieden.

Vanaf 2018 zal het aantal betaalapps naar verwachting flink toenemen als gevolg van een nieuwe Europese betaalrichtlijn (de Payment Services Directive 2 of PSD-2-richtlijn). Die haalt de alleenheerschappij over betaalrekeningen weg bij banken. Facebook of de accountant kunnen, als de klant dat wil, meekijken op de betaalrekening. En zelfs betalingen uitvoeren. De Europese Unie hoopt dat de richtlijn allerlei technologisch vernieuwende betaalinitiatieven oplevert.

Volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, moet Payconiq dan ook gezien worden als een strategische zet van de banken. 'Amerikaanse en Chinese techgiganten als Facebook, Google en Alipay zijn niet per se geïnteresseerd in het uitvoeren van betalingsverkeer, maar wel in de data van de betaaltransacties.' Banken dekken zich met deze initiatieven in tegen deze concurrenten, zegt Boudewijn: 'Technologisch, en binnenkort ook juridisch, is het mogelijk dat deze technologiegiganten de hele Europese betaalmarkt overnemen.' Boudewijn verwacht niet dat we met de komst van Payconiq massaal onze pinpas thuis gaan laten. 'Vertrouwde manieren van betalen zitten diep ingesleten bij consumenten.'

Is het veilig en wat kost het?

Alles kan worden gehackt, maar Payconiq zegt de nodige maatregelen te hebben getroffen. Mocht de telefoon worden gestolen, dan is er niet direct een man overboord. 'Payconiq is beveiligd op basis van een pincode. Er kunnen dus geen betalingen worden uitgevoerd zonder die code,' zegt Chris Peters, woordvoerder van Payconiq. 'Ook kunnen bedrijven niet bij de persoonlijke gegevens van de klant.'

Voor consumenten is betalen via de app gratis. Voor winkeliers liggen de kosten lager dan bijvoorbeeld transacties met een betaalautomaat.

Meer over