Na Apple komt nu ook Samsung met winstwaarschuwing

De grootste smartphonefabrikanten hebben het zwaar. Samsung Electronics waarschuwde donderdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers voor een tegenvallende vraag naar zijn apparaten. Eerder deze week kwam Apple al met een winstwaarschuwing naar buiten.

Een advertentie voor Samsung's Galaxy Note5-smartphone op het hoofdkantoor van het bedrijf in Seoel. Beeld afp
Een advertentie voor Samsung's Galaxy Note5-smartphone op het hoofdkantoor van het bedrijf in Seoel.Beeld afp

Bij Samsung viel de winst in het afgelopen kwartaal met 3,2 biljoen Zuid-Koreaanse 'won' (2,5 miljard euro) krap 40 procent lager uit dan een jaar eerder. Analisten hadden een winst van gemiddeld 5,4 biljoen won voorzien. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zette een afschrijving van 2,5 biljoen won in de boeken, en heeft daarnaast last van de relatief dure won en de concurrentie uit China, waar veel goedkope toestellen worden geproduceerd.

Het aantal verscheepte smartphones groeide in het vierde kwartaal met 6 procent, en dat is het langzaamste groeitempo ooit gemeten. Samsung hoopt het tij te keren door te investeren in technische vernieuwingen, zoals bijvoorbeeld nieuwe schermtechnieken.

null Beeld afp
Beeld afp

Apple

Het Amerikaanse Apple is niet afhankelijk van de Koreaanse munt en wist afgelopen kwartaal een recordwinst neer te zetten met 74,8 miljoen geleverde iPhones. Zowel het aantal geleverde iPads als het aantal verkochte Mac-computers liep echter terug. Voor het eerst in meer dan tien jaar verwacht het bedrijf voor het volgende kwartaal een winstdaling.

Lees ook:

Apple, zeggen beleggers, heeft nieuwe producten nodig om een groei met dubbele cijfers te handhaven. Overnames zijn voor buitenstaanders een middel om te achterhalen wat het bedrijf in petto heeft. Is de Apple Car de volgende 'One More Thing' van Apple-baas Tim Cook? (+)

Samsung nog steeds aan kop

Samsung staat nog steeds aan kop van de wereldwijde smartphonemarkt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verscheepte in 2015 324,8 miljoen smartphones, meldt onderzoeksbureau IDC. Apple volgt met 231,5 miljoen stuks.

Naast Samsung en Apple doen Huawei, Lenovo en Xiaomi het goed. In totaal werden er in 2015 1,4 miljard smartphones verscheept, vergeleken met 1,3 miljard in 2014.

Meer over