Muurbloempjes blijken plots populair

Wat begon als een prachtige beursdag, eindigde in een teleurstelling. Amerikaanse macrocijfers gooiden roet in het eten. Gedurende de ochtend spoelde er nog een grote koopgolf over de beurs....

Aan het eind van de dag was echter ook voor veel van deze fondsen dewinst weer verdampt. Dat terwijl de graadmeters op de Europeseeffectenbeurzen tijdens de ochtendhandel het hoogste niveau inviereneenhalf jaar hadden bereikt.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot uiteindelijk bijnaonveranderd op 441,93 punten, een stijging met 1,4 punt ofwel 0,3procent. De graadmeter bereikte een tussentijds record van 445,79 punten.

Ook de beurzen in Parijs en Frankfurt gaven in de middaghandel terreinprijs. Aan het slot van de handel stonden de graadmeters daarrespectievelijk 0,5 procent en 0,2 procent hoger. Alleen de effectenbeursin Londen wist de ochtendwinst te handhaven en eindigde 1,1 procent hoger.

De publicatie van tegenvallende cijfers over de productiegroei in deVerenigde Staten was de belangrijkste bederver van de pret. De cijfers zijneen nieuwe indicatie dat de Amerikaanse economie er minder goed voorstaat.

Daarnaast had de stijgende olieprijs natuurlijk zijn effect. Zo was SBMOffshore in Amsterdam de grootste stijger in de AEX. Het aandeel van hetbedrijf, actief als dienstverlener voor de olie-industrie, steeg met 2,8procent. Royal Dutch Shell volgde met een koerswinst van 2,1 procent.

De grootste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam waschipmachinefabrikant ASML met een min van 2,3 procent. De financiëlefondsen Fortis, Aegon en ING bevonden zich ook onder de verliezers. Tijdensde ochtendhandel hadden ze juist nog de wind mee gehad. 'Een enormeomkering van de markt', aldus de handelaar. Zo eindigde ING Groep met eenmin 0,6 procent, na een plus eerder op de dag van 1,8 procent.

De Midkap-index voor middelgrote fondsen sloot 0,3 procent hoger op527,67 punten. Hier was Océ de grootste stijger met een plus van 5,5procent.

In Amsterdam werd groothandel en supermarktbedrijf Sligro afgestraftwegens zijn tegenvallende omzetcijfers over het afgelopen jaar. Het aandeelverloor 5,7 procent. Op de beurs in Frankfurt won het Duitse reisgigant TUI1,6 procent vanwege de verkoop van de zakelijke reisactiviteiten.

Meer over