(Muur)bloempjes tussen de wildgroei van financieel advies

Brave burgers die zelf moeten zorgen voor pensioen of nabestaanden, worden tegenwoordig 'platgemaild en platgebeld' door aanbieders van financiële producten, aldus een persbericht van het Instituut voor Persoonlijke Carrière- en Financiële Planning....

Tussen al dit onkruid presenteert het ICFP zich als de orchidee der onafhankelijkheid, met publicitair gevoel in de stamper. Vermeend, zo betoogt het ICFP, moet de kosten van financieel advies fiscaal aftrekbaar maken tot 'bijvoorbeeld maximaal 1250 gulden'.

'Wij stellen eisen aan onze leden', vertelt ICFP-oprichter Erik Frans. 'Zij mogen geen banken of verzekeraars als aandeelhouder hebben, zij moeten zaken doen met minstens zeven van zulke instellingen en in hun adviezen mogen zij geen producten aanprijzen.' Het ICFP gaat die adviezen ook van een 'keurmerk' voorzien.

Frans is zelf financieel adviseur, 'maar ik ontvang alleen een uurtarief, geen provisies die zijn gekoppeld aan financiële producten'.

Erg groot is het ICFP nog niet. 'Wij hebben nu 35 leden en streven naar honderd eind dit jaar.' Helaas voor Frans staat er nog een orchidee in de tuin, die ouder is en heel wat groter. De concurrerende Federatie van Financiële Planners (FFP) heeft al vijftienhonderd aanmeldingen voor een register van vakbekwame planners.

Eind juni vindt daarvoor het eerste toelatingsexamen plaats. 'De planners die zich nu bij ons hebben ingeschreven, kunnen van dat examen eenmalig dispensatie krijgen, mits zij een diploma hebben, HBO of hoger, en mits zij aantoonbaar deskundig zijn op tenminste zes deelgebieden', vertelt Leo Stevens, fiscaal hoogleraar in Rotterdam en voorzitter van het FFP-bestuur.

Concurrent Frans vindt de FFP meer bij het onkruid horen. Hij verwijst naar Stevens' medebestuurders: een Rabo-bankier, een vennoot van adviesfirma Coopers & Lybrand. 'Hoe kun je dan onafhankelijk zijn?' Onzin, zegt Stevens. 'Ons bestuur is een afspiegeling van de disciplines in financieel advies, niet van de financiële bedrijven. Straks wordt de Rabo-man wellicht opgevolgd door een ABN'er.'

Planners die willen toetreden tot het FFP-register, moeten zich verzekeren tegen aansprakelijkheid voor foute adviezen, en zich onderwerpen aan onafhankelijke tuchtrechtspraak (in de maak). 'Hoe zij hun geld verdienen is hun zaak, zo lang zij daar maar open over zijn', zegt Stevens. 'Uurtarief, provisie: het maakt ons niet uit, de klant moet het alleen wel kunnen weten.'

Meer over