Murdoch wil Brits mediabedrijf Sky voor 13,3 miljard euro overnemen

De familie van mediatycoon Rupert Murdoch tracht alsnog alle aandelen van de Europese betaalzender Sky PLC in handen te krijgen. Het Amerikaanse televisie- en filmvehikel van de Murdochs, 21st Century Fox, deed vrijdagavond een bod van 14miljard dollar (13,3 miljard euro) op de resterende aandelen. 21st Century Fox heeft al een belang van 39,1 procent in Sky PLC.

Peter de Waard
Fox-eigenaar Rupert Murdoch. Beeld AFP
Fox-eigenaar Rupert Murdoch.Beeld AFP

De directies van beide bedrijven hebben een akkoord bereikt over de deal. Maar nu moeten de aandeelhouders nog een besluit nemen. Het bod van 13,52 dollar is een premie van 40 procent op de eerdere beurskoers van Sky.

Maar mogelijk eisen aandeelhouders een hoger bod. In de afgelopen tijd waren er al geruchten over een overname. De aandelenkoers van het in Londen genoteerde Sky steeg onmiddellijk na de bekendmaking met 27procent.

Als de overname lukt, dan zou Sky PLC 24 miljard dollar waard zijn. Murdoch probeerde in 2011 ook al Sky volledig in handen te krijgen. Toen werd door zijn houdstermaatschappij Newscorp (onder meer eigenaar van The Times en The Wall Street Journal) een bod gedaan. Maar vlak daarna kwam Newscorp in opspraak vanwege afluisterpraktijken door journalisten van The News of the World, die telefoons van bekende Britse sterren en slachtoffers van criminelen hadden gehackt.

De krant zelf werd daardoor opgeheven en het bod ingetrokken. Daarop werd Newscorp opgesplitst in een aparte dagbladpoot en een televisie- en filmpoot onder de naam 21th Century Fox.

Gigant

Sky is sindsdien uitgegroeid tot een gigant op de Europese markt door het opkopen van zusterbedrijven in Duitsland en Italië. Het is inmiddels een pan-Europese betaalzender met 21 miljoen klanten. Daarnaast is het eveneens een serviceprovider op het internet en producent van televisieprogramma's en sportshows.

Rupert Murdochs zoon James Murdoch werd dit jaar de voorzitter van de board van Sky. Maar 30 procent van de aandeelhouders stemde toen tegen diens benoeming, omdat hij te nauwe banden zou hebben met 21st Century Fox. Nu komen de bedrijven in één hand.

Meer over