Murdoch heeft Dow Jones bijna in handen

Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal in handen komt van News Corporation, het bedrijf van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch....

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

News Corporation zou Dow Jones, het moederbedrijf van de Journal, overnemen voor vijf miljard dollar (3,62 miljard euro). Dit bedrag is gebaseerd op een aandelenprijs van 60 dollar: hetzelfde bod dat Murdoch eerder dit jaar heeft gedaan.

Als overeenstemming wordt bereikt, heeft Murdoch de druk weerstaan om zijn – ongevraagde – bod bij te stellen. Dow Jones wilde de prijs per aandeel verhoogd zien met twee of drie dollar. Dit idee kwam in de Amerikaanse media bekend te staan als ‘de fooi’ voor de familie Bancroft.

De Bancrofts hebben een groot belang in de onderneming. Hun steun is cruciaal wanneer de aandeelhouders van Dow Jones stemmen over de fusie. De weerstand van de Bancrofts is nog steeds ‘de grootste horde’, schreef de Journal. Twee invloedrijke familieleden zijn al weken in de weer om alternatieve scenario’s te schetsen. Zij praten met hedgefondsen, grootbeleggers en andere potentiële financiers die een dergelijk bedrag op tafel zouden kunnen leggen.

Mochten de Bancrofts wel hun goedkeuring verlenen, dan zal Murdochs media-imperium flink groeien in de VS. Dow Jones bestaat naast de Journal uit het zakenblad Barron’s, het tijdschrift SmartMoney, de nieuwsdienst Dow Jones, de gelijknamige beursindex en de lokale Ottaway-kranten in zeven Amerikaanse staten.

News Corporation heeft een waarde van ongeveer 70 miljard dollar. De onderneming bestaat onder meer uit de televisieomroep Fox, de filmstudio Twentieth Century Fox en de boekenuitgever HarperCollins. Daarnaast heeft Murdoch tal van Australische kranten in handen, zoals de Times in Londen en de New York Post. Volgens de Journal zal de familie Bancroft donderdag samenkomen om een besluit te nemen over het voorlopige akkoord.

Meer over