Mr. Randstad stelt erfgoed veilig

Randstad-oprichter Frits Goldschmeding maakt werk van zijn nalatenschap. Nadat hij onlangs al een goededoelenstichting had opgericht om 'liefde en medemenselijkheid' terug te brengen in de samenleving, heeft de 82-jarige miljardair nu afspraken met het uitzendconcern gemaakt over de continuïteit van zijn aandelenbelang, en de daaraan verbonden zeggenschap, na zijn overlijden.

Frits Goldschmeding is volgens zakenblad Quote de op een na rijkste Nederlander. Beeld
Frits Goldschmeding is volgens zakenblad Quote de op een na rijkste Nederlander.Beeld

Dat bleek donderdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers van Randstad. De nieuwe regeling vervangt afspraken uit 2007 en is 'toekomstbestendig', zegt Randstad, omdat die losstaat 'van het leven en de betrokkenheid van individuen'. Goldschmeding, die Randstad in 1960 begon, heeft via Randstad Beheer nog ongeveer eenderde van de aandelen in handen van het beursgenoteerde bedrijf, de op een na grootste uitzender ter wereld. Dat belang was volgens zakenblad Quote vorig jaar 4,7 miljard euro waard, waarmee de Randstad-oprichter de op een na rijkste Nederlander is. Het aandelenpakket in Randstad leverde Goldschmeding alleen vorig jaar al 77 miljoen euro aan dividend op.

Volgens de afspraken houdt Randstad Beheer ook na het overlijden van Goldschmeding minimaal 25 procent van de aandelen in het uitzendconcern. Ook blijft het recht om een commissaris te benoemen. Goldschmedings vooruitgeschoven post is nu Jaap Winter, de collegevoorzitter van de Vrije Universiteit. Met de nieuwe regeling zijn 'het erfgoed en de geest van Frits Goldschmeding veiliggesteld', meldde Randstad donderdag. De kernwaarden van de oprichter zijn 'kennen', 'dienen' en 'vertrouwen', 'simultane belangenbehartiging' (iets terugdoen voor de maatschappij) en 'streven naar perfectie'. De dagelijkse leiding van Randstad Beheer is in handen van (naast Goldschmeding zelf) voormalig ABN Amro-bankier Piero Overmars. Goldschmeding heeft drie dochters. Of die na het overlijden van Frits Goldschmeding een rol krijgen bij Randstad Beheer, is niet bekend.

Enkele weken geleden meldde de 'flexkeizer' al de oprichting van de Goldschmeding Foundation, waar hij een deel van zijn vermogen in stopt. De stichting heeft als doel het opzetten van 'maatschappelijk relevante projecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd'. Het accent ligt daarbij op mens, werk en economie. In Het Financieele Dagblad liet Goldschmeding optekenen dat in het bedrijfsleven winst maken en eigenbelang belangrijker zijn geworden dan meer 'zachte' waarden als samenwerken voor een gemeenschappelijk doel of zelfs liefde voor elkaar. 'Mensen worden inwisselbare winstmachines. Er is geen enkel streven meer vanuit de ondernemingen om de belangen van álle belanghebbenden te behartigen.' In het bestuur van de stichting zit onder meer oud-premier en voormalig VU-hoogleraar Jan Peter Balkenende.

Goldschmeding is niet de enige miljardair die bezig is zijn erfenis in goede banen te leiden. Onlangs werd bekend dat VDL Nedcar-baas Wim van der Leegte (68) de leiding van zijn industriële familieconcern per 1 november overdraagt aan zijn 34-jarige zoon Willem. Vorig jaar deed Joop van den Ende (73) om gezondheidsredenen al een stapje terug, door een fusie met het theaterbedrijf van Albert Verlinde en de verkoop van de meerderheid van zijn musicalbedrijf Stage Entertainment aan het opkoopfonds CVC. Grondlegger van het genre is wijlen Freddy Heineken, die het eigendom van de brouwerij via een getrapte constructie overdeed aan zijn oudste dochter. Charlene de Carvalho-Heineken is daarmee volgens Quote de rijkste Nederlander, met een vermogen van 9,7 miljard euro.

Randstad groeit

Randstad heeft zijn winst en omzet vorig kwartaal verder zien groeien en verwacht die lijn voorlopig door te kunnen trekken. De prestaties van het concern verbeterden vooral in Frankrijk, terwijl de groei in de VS stabiliseerde. In Nederland ging de omzet met 9 procent omhoog. Randstad boekte vorig kwartaal een omzet van 5 miljard euro, 11 procent meer dan een jaar eerder. Zonder wisselkoerseffecten en overnames bleef een plus van 7 procent over. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 42 procent, naar 234 miljoen euro. Randstad profiteert al enige tijd van het economische herstel in de VS en Europa, waardoor de vraag naar uitzendpersoneel groeit. De sterke versnelling die in voorgaande periodes van herstel zichtbaar was, blijft voorlopig echter uit. Desondanks was Randstad donderdag de sterkste stijger in de AEX, met een kleine 5 procent.

Meer over