Moskou weigert met mijnwerkers te onderhandelen

De Russische regering weigert te onderhandelen met de stakende mijnwerkers in Siberië zolang deze hun blokkade van de Transsiberische spoorlijn niet opheffen....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

In een boodschap aan gouverneur Aman Toelejev van de mijnstreek Kemerovo liet Sysoejev weten dat de regering pas bereid is onderhandelingen met de actievoerders te beginnen, als ze ophouden met de blokkade van de spoorlijn door Siberië.

Mijnwerkers uit de stad Anzjero-Soedzjensk houden al enkele dagen de rails van de Transsiberische spoorlijn bezet uit protest tegen het uitblijven van hun lonen. De actievoerders laten alleen passagierstreinen door, alle goederentreinen worden tegengehouden.

De stakers beschuldigen de regering ervan dat zij zich niet heeft gehouden aan de beloften die zij gedaan heeft na de eerste blokkade-acties in mei. Toen gaven de stakers hun actie op, nadat de regering had toegezegd alle schulden vóór 1 juli af te betalen.

De mijnwerkers beschuldigen Moskou ervan dat het die belofte niet is nagekomen. Volgens minister van Economische Zaken Oerinson heeft de federale regering echter wel degelijk al haar schulden aan de mijnwerkers voldaan. In mei heeft Moskou 150 miljoen gulden aan de mijnwerkers overgemaakt, in juni 125 miljoen en in juli 34 miljoen gulden, zoals in mei afgesproken was met de stakers.

Om de actievoerders onder druk te zetten, heeft de regering met gerechtelijke stappen gedreigd tegen stakers die aan de blokkades meedoen. De acties in mei hebben de Russische economie tientallen miljoenen guldens gekost. Alleen de spoorwegen hebben al twintig miljoen gulden schade geleden.

Mijnwerkers uit het noordelijke Vorkoeta houden al drie weken een protestactie bij het Witte Huis in Moskou, het hoofdkwartier van de regering. De actievoerders krijgen binnenkort versterking van arbeiders van defensiefabrieken uit Nizjni Novgorod, die ook al maandenlang geen loon hebben gehad (sommigen zelfs ruim een jaar niet).

De staking is een veeg teken voor de regering, aangezien Nizjni Novgorod juist geldt als een van de meest progressieve steden van Rusland. Tot voor kort zwaaide de hervormingsgezinde vice-premier Nemtsov de scepter in dit gebied.

Een ander teken voor de toenemende onrust is dat verscheidene regio's zich hebben uitgesproken voor het aftreden van president Jeltsin. Afgelopen week sloot het parlement van de regio Jaroslavl zich aan bij de campagne om Jeltsin uit het Kremlin te verjagen. Eerder hadden ook de regio's Rjazan en Joezjno-Sachalinsk dergelijke moties aangenomen.

Naar verluidt staan ook Kemerovo en de regio Belgorod op het punt het vertrouwen in de Russische president op te zeggen. De regio's hebben de macht niet om Jeltsin tot aftreden te dwingen, maar de moties geven wel aan welke stemming er in de provincie heerst.

De Primorje-regio, in het uiterste oosten van Siberië, zit al dagen nagenoeg zonder stroom wegens acties van mijnwerkers en werknemers van de plaatselijke elektricteitscentrales die maandenlang geen loon hebben gekregen. In Vladivostok en andere steden in het gebied zitten de bewoners tien tot twaalf uur per dag zonder elektriciteit. Verwacht wordt dat dat zal oplopen tot zestien à achttien uur, als ook de werknemers van de laatste centrale die nog op volle kracht werkt, zich bij de protestacties aansluit.

Meer over