Update

Moody's verlaagt ratings banken Cyprus

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van de Cypriotische banken met één stap verlaagd omdat het bureau vreest voor flinke verliezen voor de rekeninghouders en vanwege de onrust over de reddingsplannen voor Cyprus. Dat maakte Moody's vrijdag bekend.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

De kredietwaardering van Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank en Hellenic Bank gaat nu naar Caa3. De banken lopen volgens Moody's risico op verdere afwaarderingen. Moody's maakt zich ook zorgen over extra beperkingen bij het opnemen van geld als de Cypriotische banken weer opengaan.

De Russische bank Russian Commercial Bank (RCB) kreeg vrijdag ook een afwaardering van Moody's vanwege zijn aanwezigheid in Cyprus. Daardoor loopt de Cypriotische dochter van RCB ook gevaar dat rekeninghouders worden geraakt. Moody's stelt echter dat de totale blootstelling van de Russische bank aan de crisis beperkt blijft dankzij zijn focus op de thuismarkt.

Griekse bank
Eerder vanavond werd bekend dat de Griekse bank Piraeus de 291 Griekse filialen van de noodlijdende Cypriotische banken koopt. De transactie werd vrijdag goedgekeurd door het Griekse bankenreddingsfonds HFSF.
Een overnameprijs werd niet gemeld. Volgens het bankenreddingsfonds moet de deal nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

De Griekse radio meldde echter dat Brussel al groen licht heeft gegeven. Piraeus wist met de overname zijn Griekse rivaal Alpha Bank te overtroeven.

Geen problemen
De overname van de Griekse filialen moet ervoor zorgen dat het financiële verkeer in Griekenland geen problemen ondervindt van de restricties die zeer waarschijnlijk worden ingesteld voor de Cypriotische banken, als zij volgende week dinsdag weer hun deuren openen. De verkoop verkleint ook de omvang van de Cypriotische bankensector, een van de grootste pijnpunten rond de noodlijdende eilandstaat.

Meer over