Monopolie TNT op postmarkt voorbij

De markt voor poststukken tot 50 gram is per 1 april niet meer het exclusieve domein van TNT. Het kabinet heft het monopolie op.

Van onze binnenlandredactie

Met het besluit loopt staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) vooruit op Europese regelgeving die bepaalt dat in 2011 de postmarkten in de hele EU moeten worden vrijgegeven. De vakbonden zijn met de vervroegde liberalisering akkoord gegaan in ruil voor betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van de ‘nieuwe’ postbedrijven als Sandd en Selektmail. Nu wordt het personeel veelal betaald per afgeleverd poststuk, waardoor zij per saldo onder het minimumloon kunnen blijven steken. In de cao is afgesproken dat binnen 3,5 jaar na het vrijgeven van de markt 80 procent van de medewerkers via een normale arbeidsovereenkomst werkzaam moet zijn.

Oranje brievenbussen
Voor de consument zal de liberalisering in eerste instantie geen grote gevolgen hebben. De oranje brievenbussen blijven bestaan en TNT is verplicht post één dag later te bezorgen. ‘Maar het is wel denkbaar dat je in de toekomst bijvoorbeeld je kerstkaarten in een mandje bij de supermarkt kunt inleveren om het tegen een voordelig tarief te laten bezorgen door een van de nieuwe aanbieders’, zegt Heemskerk.

Het schrappen van het TNT-monopolie is vooral interessant voor de grootverbruikers – 92 procent van de post wordt verstuurd op de zakelijke markt. Bijvoorbeeld banken en goede doelen kunnen profiteren als zij bij een van de nieuwe aanbieders een lager tarief kunnen bedingen voor hun afschriften en mailings.

Sandd spreekt van ‘een mijlpaal in de geschiedenis van de postmarkt’. ‘We hebben drie jaar geknokt om dit voor elkaar te krijgen’, aldus woordvoerder Mark Lander.

Meer over