De KwestiePeter de Waard

Moet ook Oranje één vuist maken voor de Bulgaarse Kristalina Georgieva?

Peter de Waard. Beeld null
Peter de Waard.

Ze is vrouw, zoals haar voorganger. En ze heeft bijna de leeftijd bereikt dat de FNV je met pensioen wil sturen. Dat zijn twee dingen die voor de Bulgaarse Kristalina Georgieva pleiten als de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Er zijn in de financiële wereld nog te weinig vrouwen aan de top. En leeftijdsdiscriminatie van een vrouw kan niet meer in een tijd dat de president van de VS nog op zijn 74ste voor een herverkiezing gaat.

Maar ze heeft wel een ding tegen, hoewel het voor haarzelf een groot voordeel is. Ze is Europeaan. En sinds 75 jaar geleden in Bretton Woods het IMF en de Wereldbank werden opgericht is er een gouden regel dat de eerste door een Europeaan wordt bestuurd en de tweede door een Amerikaan.

De bedoeling is dat Europa nu één vuist gaat maken voor de Bulgaarse nadat andere Europeanen zoals Jeroen Dijsselbloem wegens gebrek aan steun zijn afgevallen. En in die vuist zit ook een oranje vingertje. En als er een dealtje kan worden gedaan met de Amerikanen zit het ook snor. Het is niet te verwachten dat Trump ervoor zal gaan liggen. Begin dit jaar ging Europa ten slotte ook zonder lastig te doen akkoord met de opvolging van de ene Amerikaan als president van de Wereldbank door een andere Amerikaan.

En zo blijft het Westen de dienst uitmaken, net alsof het grootste deel van Azië en Afrika nog een westers koloniaal bezit is. De Financial Times rekende in maart van dit jaar uit dat de economieën van de Aziatische landen in 2020 in de definitie van de Unctad voor het eerst groter zullen zijn dan die van de vier andere kandidaten samen. In 2020 woont de helft van de middenklasse in de wereld in Azië. ‘Azië is de groeimotor van deze wereld. We leven nu in wat de Aziatische eeuw kan worden genoemd’, zei de Indiase premier Narendra Modi.

Bij het IMF en de Wereldbank zitten nu 189 landen waaronder economische grootmachten als China, India, Japan, Indonesië en Brazilië. Maar het Westen beschouwt ze economisch nog als kolonies wier macht – zoals Trump nu probeert met zijn handelsoorlog – moet worden ingeperkt.

Er zou nog iets voor te zeggen zijn om opnieuw een Amerikaan en een Europeaan te benoemen als die hun ambt voorbeeldig hadden gedaan. In februari van dit jaar stapte plotsklaps de president van de Wereldbank op – amper anderhalf jaar nadat hij voor een periode van vijf jaar was herbenoemd – omdat een andere baan lucratiever was. En nu gaat Christine Lagarde tussentijds weg, omdat ze een baan bij de ECB aantrekkelijker vindt.

Het zou tijd worden om de topposten te gunnen aan mensen uit Azië – de voormalige Indiase centrale bankier Raghuram Rajan en de Singaporese minister Tharman Shanmugaratnam worden als zeer ervaren en geschikte kandidaten genoemd – of andere continenten. Oranje zou een keer een middelvinger naar de VS en Europa kunnen opsteken en in de richting van het oosten of zuiden kunnen wijzen.

Meer over