GeldvraagEen testament

Moet ik mijn testament regelmatig aanpassen?

Wij zijn onlangs grootouders geworden. We willen onze kleindochter laten delen in de erfenis. Moeten we ons testament bij ieder kleinkind weer laten aanpassen?

 Een testament (notariele akte) bij de notaris.  Beeld ANP XTRA
Een testament (notariele akte) bij de notaris.Beeld ANP XTRA

Het is heel voordelig om kleinkinderen mee te laten delen in de erfenis. Dat bespaart vaak duizenden euro’s belasting. Kleinkinderen hebben bij een erfenis een vrijstelling van 21 duizend euro per jaar. Net als de kinderen overigens, maar die zijn automatisch al erfgenaam.

Uw testament om de haverklap aanpassen hoeft niet. U kunt in dit geval een aparte akte laten opmaken waarin u uw huidige en toekomstige kleinkinderen een legaat geeft. Dat is een vordering op de erfgenamen.

Via zo’n kleinkindlegaat schenkt u kleinkinderen het maximaal vrijgestelde bedrag. Deze vrijstelling wordt ieder jaar aangepast aan de inflatie. Over een jaar of tien zal het bedrag zijn opgelopen naar ongeveer 25.000 euro. Misschien is dat te veel en krijgen uw kinderen dan te weinig. U kunt dan ook een vast bedrag noemen. Het is verder goed om vast te leggen dat het legaat ten koste gaat van het erfdeel van de ouder. Dan profiteren de kinderen niet van het feit dat zij meer nageslacht hebben.

Botst een legaat niet met het testament? Nee, het is gewoon een aanvulling daarop. U kunt een legaat ook laten opstellen als u geen testament heeft.

De notaris bespreekt graag met u of er nog meer te verbeteren valt aan uw testament. Maar zo’n totaaladvies is prijzig. Via de website doehetzelfnotaris.nl kost een kleinkindlegaat 219 euro of 335 euro voor twee partners.

Er zijn meer zaken die u met een losse akte kunt afhandelen. U kunt zo een executeur aanwijzen, als u dat nog niet geregeld heeft. Doehetzelfnotaris.nl rekent daarvoor 169 euro.

Gaat u toch naar de notaris, bereid u dan voor. Maak een printje van de tarieven van genoemde websites of die van verklaringvanerfrecht.nl of degoedkoopstenotaris.nl. Dat helpt bij de besprekingen. Hoe beter u weet wat u wil en wat het moet kosten, hoe sterker u staat. En hoe beter u onthoudt wat er in het testament staat en of het nog up-to-date is.

Zonder testament hoeft u niet slecht af te zijn. Dan wordt de erfenis op de wettelijke manier verdeeld en dat voldoet soms al. Wilt u weten hoe dat zit en of het beter kan? Stel dan een standaardtestament samen. Dat kan via doehetzelfnotaris.nl, nunotariaat.nl, nationalenotaris.nl en notarisservice.hema.nl. Van die invulprogramma’s wordt u al een stuk wijzer. Ook handig als u al een testament heeft, want dat kunt u daarmee vergelijken.

U leert door zo’n invulprogramma wanneer er maatwerk door de notaris nodig is. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een stiefkind als erfgenaam wil opnemen. Een notaris kan verder tips geven om belasting te besparen. Hoe groter de erfenis, hoe lucratiever dat is.

Niemand denkt graag aan dood, testamenten en nalatenschappen. Maar het is ook uw rol als grootouders om voor de familie te zorgen. U kunt helpen met het organiseren van grote en kleine zaken waar de jongere generaties niet aan toekomen. Omdat ze geen tijd hebben of het overzicht missen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over