GELDVRAAGREINOUT VAN DER HEIJDEN

Moet ik mijn kleine hypotheek gaan aflossen?

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Wij hebben een kleine hypotheek en betalen een paar euro per maand aan rente. Is het gunstig om de hypotheek helemaal af te lossen?

Het aflossen van een hypotheek is gunstig, als u het geld kunt missen. U bespaart daardoor jaarlijks 1,5 procent of meer aan rente. Dat krijgt u op geen enkele spaarrekening.

Dus ook als u nog maar (een paar) duizend euro aan hypotheek heeft staan, gewoon aflossen. Ik ga er wel van uit dat u genoeg spaargeld overhoudt voor toekomstige uitgaven. Het is niet handig om nu af te lossen als u later weer moet lenen om een auto te kopen of de cv-ketel te vervangen. Een nieuwe lening afsluiten is namelijk duur.

Voor een persoonlijke lening betaalt u rond 4 procent rente per jaar. Als u leent voor de verbouwing van een woning, bent u veel goedkoper uit: tussen 1 en 2 procent per jaar, maar dan betaalt u wel kosten voor advies en bemiddeling. Die kosten heeft u bij een persoonlijke lening niet.

Veel mensen hebben een spaarbuffer van tienduizenden euro’s. Toch lossen ze toch hun kleine hypotheek niet af. Maak eens een schatting van de noodzakelijke uitgaven in de komende drie jaar. Zit het spaargeld daar ruim boven, dan is extra aflossen op de hypotheek een goede optie. Uit fiscaal oogpunt is het aflossen van een kleine hypotheek ook gunstig. U heeft namelijk bij de aangifte toch al geen voordeel meer van renteaftrek, omdat die wegvalt tegen het eigenwoningforfait.

Als u de hypotheek aflost, bent u financieel gezien klaar met de bank. U heeft nog wel een juridische overeenkomst, namelijk de hypotheekakte bij het Kadaster. Stel: u laat de akte staan en besluit later bij dezelfde bank te lenen voor een verbouwing. U bent dan minder kwijt aan kosten. Het verschilt per bank hoeveel goedkoper u uit bent met een bestaande inschrijving dan met een nieuwe hypotheek. Voordat u besluit de hypotheekakte door te halen, kunt u het beste de bank bellen om deze tarieven op te vragen.

U kunt de akte beter zelf laten doorhalen dan ermee wachten totdat u uw woning verkoopt. De akte doorhalen kan voor minder dan 100 euro bij doehetzelfnotaris.nl of degoedkoopstenotaris.nl. U betaalt meer als er bij de verkoop van uw woning nog een akte bij het Kadaster ligt. De koper kiest dan de notaris die uw akte doorhaalt en verhaalt deze − vaak hogere − kosten op u.

Een onderwerp komt telkens terug in deze geldvraag: heeft u in de toekomst geld nodig voor renovatie en onderhoud van uw eigen woning? Om dat vast te stellen, heeft u eigenlijk een bouwkundige keuring nodig. Dat kost een paar honderd euro, maar het is de moeite waard. Zeker als u overweegt om de woning energiezuiniger te maken. Bij geldzaken is het net als bij de verbouwing: het is nooit af.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over