GeldvraagREINOUT VAN DER HEIJDEN

Moet ik me zorgen maken om mijn baan?

null Beeld Raymond Rutting
Beeld Raymond Rutting

Volgend jaar verhuis ik naar een nieuwbouwwoning. Het koopcontract is al getekend en de hypotheek is verstrekt. Misschien ben ik tegen die tijd mijn werk kwijt. Moet ik mij zorgen maken?

De koop is rond. Daar kunnen u en de bank niet meer onderuit. Het is wel mogelijk dat de woning later wordt opgeleverd: vraag dit aan de aannemer en kijk in het koopcontract naar de voorwaarden. Let ook op de bouwgarantie, voor als de aannemer failliet gaat.

U kunt uw baan verliezen, al neemt de regering veel maatregelen om dat te voorkomen. Zo kunnen bedrijven aankloppen bij het UWV en via de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) subsidie krijgen om lonen door te betalen. Deze regeling geldt voor drie maanden, tot 1 juni. Het kabinet kan haar met drie maanden verlengen.

Bedrijven die van de subsidie gebruikmaken, mogen geen reorganisatie aanvragen om mensen op straat te zetten. Doen ze dit toch, dan verlaagt het UWV de subsidie. Als een bedrijf er ook met subsidie niet in slaagt zijn medewerkers te betalen, zou het UWV een reorganisatie wel kunnen accepteren. De regeling is er ook op gericht om uitzendkrachten en flexwerkers aan het werk te houden. Zelfstandige ondernemers kunnen via de gemeente inkomenssteun aanvragen.

De steunmaatregelen vanwege de coronacrisis lopen uiterlijk op 1 september af. Deze adempauze van zes maanden zal bedrijven zeker goed uitkomen. Hierna moeten sommigen toch gaan inkrimpen. Als een bedrijf op 1 september een reorganisatie-aanvraag indient bij het UWV, staat het personeel niet direct op straat. De ondernemingsraad en de vakbond worden bij de procedure betrokken. Het bedrijf moet aantonen dat de nood hoog is en dat er zich binnen een half jaar geen herstel zal aandienen.

De banken hebben extra ruimte gekregen om bedrijven met aanvullende kredieten overeind te houden. Er zullen desondanks bedrijven failliet gaan.

Werknemers moeten zich ondertussen goed informeren. Op de website van het Juridisch Loket (juridischloket.nl/werk-en-inkomen) staat per situatie goed uitgelegd welke rechten en plichten iedereen heeft. Ik durf te wedden dat u hier veel van opsteekt. Er werken goede juristen die telefonisch of per mail specifieke vragen kunnen beantwoorden.

Het is geen overbodige luxe om ondertussen meer te sparen. Informeer eventueel bij uw ouders of zij zo nodig kunnen bijspringen.

Overschat ons sociale stelsel niet. Dat is allang geen luxe hangmat meer, maar een strak vangnet. Een uitkering is een stuk lager dan het inkomen dat u gewend bent. De WW-periode duurt tegenwoordig nog maximaal twee jaar en in de praktijk vaak veel korter. De bijstand staat nauwelijks vermogen toe. De waarde van bezittingen als een auto, sieraden en spaarrekeningen van de kinderen moet u vaak meerekenen.

Ga er niet van uit dat u de klap wel kunt opvangen. Volgend jaar zijn alle speciale maatregelen voorbij. Banken en woningcorporaties zijn dan mogelijk weer ouderwets streng tegenover mensen die hun hypotheek of huur niet kunnen betalen. Dit jaar kreunen de bedrijven. Volgend jaar kunt u aan de beurt zijn.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over