Moederbedrijf Union maakt Sparta kapot

Fietsenfabriek Winning Wheels probeert concurrent Sparta de nek om te draaien. Via dochter Sachs is de fietsenmaker er in geslaagd de productie van de Spartamet, de grote geldmaker van Sparta, stil te leggen....

Union onkent categorisch Sparta te willen overnemen. 'Wij noch Winning Wheels hebben interesse in Sparta', zegt marketing-manager J. van der Straten. Maar directeur Jaap Scholing van Sparta bevestigt de interesse van Union. 'Die is er eigenlijk altijd geweest.'

Union heeft een slechte reputatie in het bedrijfsleven. Het bedrijf staat bol van de reorganisaties, directiewisselingen en misère. In 1997 werd het bedrijf overgenomen door Winning Wheels holding. Een jaar later haalde 'Wheels' uit Leusden het fietsen- en brommeronderdeel van de Duitse motorenfabriek Sachs binnen.

Of het Union (Winning Wheels) zal lukken om ook Sparta in te lijven, is erg onduidelijk. Accel Group (Batavus), de grootste Nederlandse fietsenfabrikant, met een marktaandeel van ongeveer 35 procent, is nog steeds de belangrijkste kandidaatkoper, bevestigt directeur Jaap Scholing van Sparta.

Ook Accell-directeur R. Takens zegt nog steeds de gehele fabriek te willen kopen, het liefst inclusief de Spartamet. Takens hoopt dat hij Sachs kan dwingen tot het leveren van de hulpmotortjes. Hij weet echter niet of dat lukt.

Juristen buigen zich nog over het vonnis van de Zutphense kantonrechter. Die besliste dinsdag dat Sparta moet stoppen met de productie van de Spartamet, de fiets met hulpmotor.

Sparta maakte al sinds 1987 gebruik van het motortje dat door het Duitse bedrijf Sachs is ontwikkeld. Sachs werd echter vorig jaar overgenomen door Winning Wheels. Die beloofde vanuit Italië nieuwe motortjes te leveren, maar dat duurde eindeloos. Sparta ging toen op zoek naar andere motoren en vond nog een partij Sachs-motoren in China. Het bedrijf bouwde ze om en zette ze op de lucratieve Spartamet. Ten onrechte, oordeelde de rechter.

Het stoppen van de productie van de fiets-met-hulpmotor legt een zware domper op de overnamebesprekingen van Sparta. De Apeldoornse fietsenfabrikant is naarstig op zoek naar een strategische partner. Accell werd als een goede koper beschouwd. Volgens Accell-directeur R. Taken is zijn bedrijf nog steeds volop in de race. Hij vindt dat de overname van Sparta talloze nieuwe mogelijkheden biedt en het marktaandel vergroot. Dat is belangrijk omdat de fietsenmarkt in Nederland fors onder druk staat. Per jaar worden er nog maar achthonderdduizend nieuwe fietsen verkocht. Een paar jaar eerder was dat nog ruim boven de miljoen. 'De concurrentie is moordend', zegt Sparta topman Scholing.

Volgens hem onderhandelen Accell en Sparta intensief. Takens wil vandaag op de aandeelhoudersvergadering van Sparta de voortgang van die gesprekken bespreken. Of hij dan al met een bod komt, weet hij nog niet. 'Volgende week komen de aandeelhouders weer bijeen. Dan kunnen we ook een bod doen.'

Meer over