NieuwsModewinkels

Moederbedrijf Miss Etam, Steps en Claudia Sträter vraagt faillissement aan

Het moederbedrijf van Miss Etam, Steps en Claudia Sträter, FNG Holding, heeft faillissement aangevraagd. 

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Nederlandse mode- en schoenenwinkels van de Vlaamse onderneming blijven voorlopig wel open. Voor hen is verzocht om uitstel van betaling.

FNG Groep groeide de afgelopen jaren door het opkopen van kwakkelende modebedrijven. Het bleek geen gelukkige strategie. Vorig jaar leed het bedrijf al een verlies van bijna 300 miljoen euro, mede door afschrijvingen op de waarde van haar bedrijven. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zakten de verkopen sterk in.

Onlangs werd bekend dat banken niet langer bereid waren tot het verstrekken van extra krediet. Ook externe investeerders werden niet gevonden. Een kapitaalinjectie van 70 miljoen euro moest de schuldenlast verlichten en de inkoop mogelijk maken van een najaarscollectie. Aanstaande vrijdag zou het bedrijf volgens het Financieele Dagblad een lening van 20 miljoen moeten aflossen.

Het bedrijf maakt op de eigen website melding van een omzet van circa 500 miljoen euro, die wordt gerealiseerd met meer dan drieduizend medewerkers en meer dan vijfhonderd winkels in België, Nederland en Zweden.

Hoe ziet dat eruit, post-coronawinkelen?
Minder uitverkoop, meer duurzaamheid, grote spelers worden nóg groter. Zes manieren waarop winkelen door het coronavirus gaat veranderen.

Komt er een einde aan de schuldopstapeling?
Nooit eerder werd zo met geld gesmeten om economieën overeind te houden als tijdens de coronacrisis. Peter de Waard vraagt zich af welke gevolgen dit heeft.

Waarom hebben modebedrijven het moeilijk?
Een succes maken van een modeketen is moeilijk in Nederland, vooral in het segment tussen extreem luxe en laaggeprijsde kleding. Welke factoren bepalen succes of falen?

Meer over