Moederbedrijf Google boekt fors meer winst dankzij advertenties

Alphabet, het moederbedrijf van de populaire zoekmachine Google, heeft afgelopen kwartaal fors meer winst geboekt op een hogere omzet. Dit kwam vooral doordat meer werd verdiend aan de verkoop van advertenties op mobiele telefoons en op You Tube. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend.

De You Tube-app op een telefoon. Beeld AP
De You Tube-app op een telefoon.Beeld AP

De omzet van Alphabet steeg tot 22,5 miljard dollar, tegenover 18,7 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst viel met 5,1 miljard dollar een kwart hoger uit dan een jaar eerder. De cijfers waren iets beter dan analisten hadden verwacht.

Google verdient onder meer geld via advertenties op mobiele apparaten. Onder Google vallen alle mobiele en onlineproducten zoals besturingssysteem Android en YouTube. Tien jaar na de aankoop van You Tube, speelt het een steeds grotere rol in het succes en de ambities van Google. De andere activiteiten zoals zelfrijdende auto's vallen buiten die divisie.

Alphabet en Facebook domineren de snelgroeiende advertentiemarkt voor mobiele telefoons en tablets. De koers van de aandelen van Alphabet stegen donderdag met 1.6 procent.

Marktonderzoeker eMarketeer berekende dat Google dit jaar goed zal zijn voor 52,9 miljard dollar aan reclameopbrengsten. Daarmee zou het wereldwijd een marktaandeel hebben van circa 57 procent. Het geld dat Alphabet ophaalt met Google, wordt onder meer gebruikt voor projecten voor de langere termijn, zoals zelfrijdende auto's en slimme thermostaten.

Meer over