Modezaak boekt in maart flink hogere omzet

Kledingwinkels hebben het afgelopen kwartaal uitstekende zaken gedaan. Ondanks een geringe prijsdaling van de producten steeg hun omzet ten opzichte van het eerste kwartaal in 1996 met 5,9 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag de totale detailhandel zijn omzet toenemen met 4,1 procent. De achterblijvende groei bij de levensmidelenzaken is des te opvallender omdat Pasen dit jaar in het eerste kwartaal viel. De feestdagen hebben doorgaans een grote invloed op de bestedingen aan drank en voedsel.

In de totale voedingssector kwam de groei vrijwel volledig uit de maand januari. In februari daalde omzet met 1,0 procent, terwijl de stijging in maart beperkt bleef tot 0,1 procent. De klap kwam het hardst aan bij de speciaalzaken.

Als verklaring voor de slechte resultaten in maart voert het CBS aan dat de maand een vrijdag minder en een maandag meer telde dan maart 1996. Dit beïnvloedt de cijfers zeer sterk: een maandag in plaats van een vrijdag scheelt 4 procentpunt. Een andere verklaring is het feit dat de gemiddelde prijzen in de supermarkten 0,6 procent lager zijn dan een jaar terug.

Meer over