Nieuws

Modemerk Miss Etam verdwijnt nu definitief

Eind juli komt definitief een einde aan het modemerk Miss Etam. Na het derde faillissement in februari heropende eigenaar Martijn Rozenboom nog 22 kledingwinkels om de overgebleven voorraden te verkopen. Nu kondigt de omstreden ‘bedrijvendokter’ aan dat hij ook die zaken gaat sluiten. Eind juni gaan 20 winkels dicht, in Roosendaal en Almere blijft Miss Etam nog een maand open om ook de laatste goederen te kunnen verkopen.

Miss Etam verdwijnt uit het winkelstraatbeeld. Beeld ANP
Miss Etam verdwijnt uit het winkelstraatbeeld.Beeld ANP

Ooit was Miss Etam het merk voor vrouwen die van lekker gewoon houden, betaalbaar en altijd passend - ook dankzij de speciale collectie voor grote maten. Al in 2015 ging de keten failliet, waarna Miss Etam werd overgenomen R&S Retail dat een jaar later werd overgenomen door de Belgische FNG Group. Het leek de reddingsboei, in 2019 haalden de ruim 100 winkels van Miss Etam nog een omzet van ruim 100 miljoen euro.

Een jaar later ging het niet alleen mis door de coronacrisis. FNG ging failliet, de Belgische topman Dieter Penninckx en zijn vrouw Anja Maes werden gearresteerd. Een onderzoek naar de verdwenen miljoenen is nog steeds gaande. Het personeel van Miss Etam zag de bui al hangen, toen Martijn Rozenboom de Nederlandse tak van FNG met onder meer Claudia Sträter, Expresso en Promiss overnam.

Rozenboom was eerder betrokken bij een aanzienlijke reeks, mislukte doorstarts. Hij omschrijft zijn werkwijze als ‘kopen en weer doorverkopen’. In een reconstructie in april beschrijven voormalige medewerkers van Miss Etam in de Volkskrant de ‘methode Rozenboom’ als ‘opkopen, het bedrijf opknippen, leegtrekken en het personeel dumpen’.

400 werknemers op straat

Rozenboom kon tijdens de pandemie als ‘startende ondernemer’ geen loonsteun aanvragen voor Miss Etam en veranderde het concern al snel in een soort outletzaak. In december vroeg Rozenboom (49) het faillissement aan voor het hoofdkantoor en het distributiecentrum, in februari viel definitief het doek voor het in 1923 opgerichte Miss Etam. Ruim 400 werknemers stonden op straat.

De herstart in maart - met medewerkers van een uitzendbureau - was vooral bedoeld om de overgebleven voorraden te kunnen slijten tegen stuntprijzen. Ook dat houdt nu op. Rozenboom overweegt een ‘rebranding’, waarbij Miss Etam wellicht onder een nieuwe naam verder gaat. ‘Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen’, aldus Rozenboom, in een schriftelijke reactie.

Een voormalige filiaalhouder, in april in de Volkskrant: ‘Miss Etam heeft honderdduizenden vrouwen aangekleed, een merk is compleet naar de vernieling geholpen.’

Meer over