Moberg kreeg 7 miljoen bij vertrek bij Ahold

Topman Anders Moberg heeft bij Ahold in vier jaar tijd 26 miljoen euro verdiend. Moberg is daarmee een van de best verdiende topbestuurders van een Nederlandse onderneming.

Moberg heeft bij zijn vertrek nog een gouden handdruk ontvangen van 3,4 miljoen euro. Dit is hoger dan volgens de spelregels van de code Tabaksblat acceptabel is. Ahold gaf desondanks deze hogere vertrekbonus omdat Moberg heeft beloofd de komende twee jaar niet voor een concurrent te gaan werken. Daarnaast kreeg hij een basissalaris van 750 duizend euro en een bonus van 2,6 miljoen. Samen met enkele andere inkomsten komt het totaal bedrag uit op 7,2 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag dat vandaag is verschenen.

Opties en aandelen
Moberg is daarnaast nog in het bezit van opties en aandelen die hij de komende twee jaar mag verzilveren. De opties zijn bij de huidige beurskoers 4,6 miljoen euro waard. De afgelopen vier jaren, van september 2003 tot december 2006, heeft Moberg aan vast salaris en bonussen al 14,3 miljoen euro ontvangen. Samen met het bedrag dat hij in 2007 ontving plus de waarde van zijn opties, komen de totale verdiensten van de Zweedse topman uit op 26 miljoen euro.

Over het salaris van Moberg ontstond bij zijn aantreden in september 2003 grote ophef, waarna hij een deel van zijn salaris inleverde. Dankzij de afkoopsom en de waarde van zijn opties, is Moberg alsnog een van de grootste verdieners binnen een Nederlands bedrijf geworden. Het afgelopen jaar kregen alleen Jan Bennink (80 miljoen) en Rijkman Groenink (30 miljoen) meer geld, omdat zij hun bedrijven Numico en ABN Amro verkochten.

Problemen
Moberg kwam bij Ahold nadat het bedrijf door een boekhoudschandaal in problemen was gekomen. Op het moment van zijn aantreden had de tijdelijke financiële directeur Dudley Eustace de onderneming al in veilige haven geloodst. Moberg is er in zijn periode wel in geslaagd om de Amerikaanse dochter US Foodservice, waar fraude had plaatsgevonden, te verkopen. Het wegwerken van een juridische schadeclaim besteedde hij uit aan zijn rechterhand Peter Wakkie.

Meer over