Minder omzet en minder winst voor KPN

De opbrengsten van telecomconcern KPN daalden in het tweede kwartaal met 3,7 procent op jaarbasis tot 3,2 miljard euro. De omzetdaling is, net als bij voorgaande kwartalen, afkomstig van de Nederlandse activiteiten. De nettowinst daalde met bijna een kwart tot 315 miljoen euro. De winstgevendheid staat onder druk vanwege versnelde investeringen van KPN om de Nederlandse activiteiten te versterken.

Het logo van KPN, op archiefbeeld. Beeld anp
Het logo van KPN, op archiefbeeld.Beeld anp

Het concern handhaafde zijn verwachtingen over 2012 van onder meer een ebitda-resultaat van tussen de 4,7 en 4,9 miljard euro. KPN is in juli gestart met het verkoopproces van het Belgische onderdeel Base.

Dividend
KPN heeft de dividendverwachting voor dit jaar verlaagd van 90 eurocent per aandeel tot 35 eurocent, maakte het telecomconcern vandaag bekend.

De verlaging van het dividend is volgens KPN ingegeven door het onzekere economische klimaat en een relatief hoge schuldenlast. Maar mogelijk is dit ook het eerste teken van invloed van het Mexicaanse América Móvil, dat vorige maand een belang van 28 procent in KPN verwierf.

Kritiek
KPN voerde onder de vorige topman Ad Scheepbouwer het dividend steeds verder op, maar kreeg de afgelopen tijd steeds meer kritiek op zijn dividendbeleid omdat investeringen hierdoor achterliepen. Ook waarschuwden kredietbeoordelaars KPN voor een mogelijk lagere beoordeling als de Nederlandse markt bleef verslechteren.

KPN verzette zich in eerste instantie fel tegen het 'ongevraagde' bod van América Móvil, dat naar eigen zeggen via onder meer KPN voet aan de grond wil krijgen in Europa. Dinsdag liet KPN weten een constructieve dialoog te houden met het concern van de rijkste man ter wereld, Carlos Slim. 'We zoeken grondig de potentiële mogelijkheid tot samenwerking', zei topman Eelco Blok.

Meer over