Minder huurhuizen in de verkoop in Amsterdam

De woningcorporaties in Amsterdam stappen op de rem bij de verkoop van sociale huurwoningen. Ook zij maken zich zorgen over het afnemend aantal goedkope huurhuizen in populaire delen van de stad.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Actiegroep bezet huurwoning aan de Borgerstraat die in de verkoop staat voor. Beeld Guus Dubbelman
Actiegroep bezet huurwoning aan de Borgerstraat die in de verkoop staat voor.Beeld Guus Dubbelman

Dat bevestigt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Woensdag kondigden de corporaties Rochdale, Eigen Haard en Stadgenoot aan dat zij minder verkopen en zeker terughoudend zijn in populaire wijken als Oud-West, en Oud-Oost waar het aantal sociale huurwoningen de laatste jaren snel terugloopt.

Afgelopen maanden groeide het verzet tegen de verkoop van sociale huurwoningen in de stad. Een groep actievoerders bezette onlangs zelfs een appartement in Oud-West dat woningcorporatie Stadgenoot al had verkocht. Maar volgens woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot is die bezetting absoluut niet de reden om terughoudender te worden met de verkoop. 'Wij zwichten niet voor zulk soort intimiderende acties. Het werkt eerder averechts, want we zijn inmiddels 25 duizend euro per week kwijt aan beveiliging van huizen zodat ze niet gekraakt worden. Dat geld moet ergens vandaan komen.'

Stijgende huizenprijzen

De belangrijkste reden dat de corporaties de uitverkoop temperen is omdat het kan, stelt De Ruiter. 'Door de stijgende huizenprijzen hoeven we minder te verkopen of kunnen we meer nieuwe huizen bijbouwen.' Dat is het verhaal bij alle Amsterdamse woningcorporaties, zegt directeur Egbert de Vries van de AFWC. 'Veel corporaties moeten eerst verkopen om schulden te kunnen aflossen maar door de hoge opbrengsten zijn daarvoor dus minder huizen nodig. Zeker in een aantal populaire wijken zijn we nu terughoudender, want ook wij willen die graag gemengd houden.'

Maar een totale verkoopstop in de stad is niet aan de orde, benadrukt De Vries. 'Juist omdat we buurten gemengd willen houden, is het goed om in sommige buurten te verkopen.' Hij doelt onder meer op delen van Nieuw-West, Noord en de Bijlmer waar nog altijd veel meer dan de helft van de huizen uit sociale huurwoningen van corporaties bestaat. De Vries: 'Die buurten verbeteren als er wat meer koop tussen komt.'

Dure huizen, rijke mensen, koffie en veel yoga

Nog even en er wonen meer mensen in Amsterdam dan ooit. En dat niet alleen: de stad ondergaat ook een gedaanteverwisseling. Gezinnen uit de rijkere middenklasse, expats en toeristen veroveren steeds meer wijken in de stad. Bekijk hier de dataspecial.

'Sociale voorraad'

Ook willen de corporaties sociale huurwoningen blijven liberaliseren om lage middeninkomens woonruimte te bieden in de stad. Opgeteld zal het aantal goedkope huurwoningen in het corporatiebestand dus nog wel even dalen. Maar als de huizenprijzen hoog blijven verwacht De Vries dat 'de sociale voorraad' van zijn leden binnen een paar jaar stabiliseert.

Overigens zijn rond de 50 duizend sociale Amsterdamse huurwoningen in bezit van particuliere verhuurders. De algemene verwachting is dat die vastgoedbeleggers de komende jaren juist wel op grote schaal zullen verkopen of voor een veel hogere prijs zullen gaan verhuren. Door de nieuwe huurwetgeving mag bijna tweederde van hun appartementen namelijk 'geliberaliseerd' worden verhuurd - aan de hoogste bieder dus. 'En die particuliere verhuurders hebben juist veel bezit in de populaire buurten zoals Oud-West en de Pijp. De trend in die stadsdelen is dus nog niet gestopt', waarschuwt de Vries.

Meer over