NieuwsFinanciële crisis

Miljardenschikking voor Britse bank die sjoemelde met hypotheken en daarmee bijdroeg aan financiële crisis 2008

Een lager dan verwachte megaschikking in de Verenigde Staten heeft de koers van Royal Bank of Scotland (RBS) een onverwacht kontje gegeven. Donderdag gooide de bank het in een voorlopige schikking op een akkoordje met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Vestiging van Royal Bank of Scotland in Londen. Beeld REUTERS
Vestiging van Royal Bank of Scotland in Londen.Beeld REUTERS

Het bedrijf ging akkoord met een te betalen bedrag van 4,9 miljard dollar (4,1 miljard euro) voor het verkopen van rommelhypotheken in de aanloop naar de financiële crisis in 2008.

Andere grote internationale banken, zoals Citigroup, Deutsche Bank, Credit Suisse, JPMorgan Chase, Bank of America en Barclays troffen eerder al miljardenschikkingen vanwege dubieuze hypotheekbeleggingen, waardoor de crisis tien jaar geleden ontkiemde. Beleggers toonden zich verheugd dat nu ook het einde in zicht lijkt van het langlopende onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten naar de Britse bank. RBS had al voorzieningen getroffen voor de overeenkomst, maar zet in het tweede kwartaal van dit jaar nog eens ruim 1,4 miljard dollar opzij voor de schikking.

‘Een mijlpaal’ noemt topman Ross McEwan van RBS het afdoen van de zaak, waarmee in zijn ogen veel onzekerheid is weggenomen over de situatie van de bank. De miljardensom is volgens hem de prijs die de bank moet betalen voor zijn wereldwijde ambities, voorafgaand aan de financiële crisis. Er moet nog wel een definitieve overeenkomst over de schikking worden bereikt.

RBS werd tijdens de crisis voor tientallen miljarden gered door de Britse overheid. De bank boekte in 2017 voor het eerst in tien jaar een jaarwinst. De overheid is nog steeds de belangrijkste aandeelhouder van RBS en heeft aangekondigd haar belang te willen afbouwen de komende tijd.

Meer over