Miljardenmeevaller door rente

amsterdam De rente op Nederlandse staatsobligaties was nog nooit zo laag...

Gisteren sloot de rente op 10-jaarsobligaties op 2,75 procent. Hierdoor is de rente die de Nederlandse staat in de toekomst op zijn schulden moet betalen, fors lager en daalt het begrotingstekort. Het Centraal Planbureau ging in zijn jongste voorspellingen nog uit van een gemiddelde rente voor 2010 van 3,5 procent. Als de rente over 2010 gemiddeld op 3 procent uitkomt kan de meevaller oplopen tot 1,5 miljard - al werkt de lage rente vertraagd door.

Nederland dankt de lage rente aan de onrust in de wereld. Beleggers vluchtten de afgelopen maanden al van Griekse en Spaanse naar Duitse en Nederlandse obligaties. De afgelopen week was het ook op de aandelenmarkten onrustig. Beleggers verloren hun vertrouwen in een sterk herstel en gingen op zoek naar een veilige haven. De Nederlandse en Duitse staat worden nog steeds beschouwd als de veiligste havens ter wereld.

Een lage rente is goed nieuws voor huizenkopers of huizenbezitters die binnenkort hun hypotheek moeten oversluiten. De hypotheekrente is meestal aan de rente op staatsobligaties gekoppeld, al is die koppeling de afgelopen twee jaar wel wat losser geworden vanwege de onzekerheid op de huizenmarkt en in de economie.

Ten eerste Pagina 2

Meer over