Miljarden verdampen in bankwezen VS

De grote Amerikaanse banken eindigden 2002 in mineur door onzekere economische tijden en dure schikkingen voor de rechter. Het rampjaar pogen de bankiers snel te vergeten....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Sanford Weill, de topman van de Amerikaanse Citibank, was 'dolgelukkig', zei hij vorige week tegen analisten. Opvallend, want de winst van zijn bank was in het afgelopen kwartaal gekelderd. Weill legde uit: 'Ik ben zo blij' dat we over 2002 in de verleden tijd kunnen praten.

Citibank, de grootste financiële instelling ter wereld, is niet de enige in het Amerikaanse bankwezen die de afgelopen week met slecht nieuws kwam over het vierde kwart van 2002. In vrijwel de hele sector, zeker in de top, zijn de verliezen dieper of de winsten aanmerkelijk kleiner dan een jaar eerder.

Een belangrijke reden is volgens analisten de nog steeds onzekere staat van de economie. Een oorlog met Irak belooft op dat gebied geen verbetering. Ook speelt een rol de enorme bedragen die banken apart hebben gezet voor de schikking van rechtszaken en deals met toezichthouders in de slipstream van de bedrijfsschandalen van het afgelopen jaar.

Citibank rapporteerde voor het vierde kwartaal een daling van de omzet van 37 procent. Een belangrijk element is de 1,5 miljard dollar die gereserveerd is voor juridische problemen. De bank moet bijdragen aan een miljardenschikking van december 2002 tussen financiële instellingen en de beurstoezichthouders.

Deze deal betreft de wijdverbreide belangenverstrengeling van financieel analisten op Wall Street die in 2002 aan het licht kwam. Een topanalist van de bank speelde een hoofdrol in het palet van voorkennisschandalen. Topman Weill lag ook onder vuur, al is hij formeel nergens van beschuldigd. Er lopen rechtszaken tegen Citibank vanwege de rol in de implosies van energiebedrijf Enron en telecomreus Worldcom.

Tegenover analisten uitte Weill opluchting over het einde van een 'rampjaar'. Maar de toekomst zag hij zonnig in. De omzet gaat in procentpunten 'jaar na jaar in de dubbele cijfers' groeien, zei Weill optimistisch. Dat moet ook wel, zei een analist van State Street Research in New York. 'Wil het aandeel stijgen, dan zal er toch eerst een fundamentele verbetering van de resultaten zichtbaar moeten worden.'

Het aandeel Citigroup daalde vorige week licht, naar ruim 35 dollar. Over de afgelopen twaalf maanden verloor het aandeel bijna 21 procent. Dat klinkt slechter dan het is, want sinds het absolute dieptepunt van de afgelopen zomer, toen de schandalen Amerika overspoelden, heeft Citigroup 58 procent teruggewonnen.

Een andere gigant, J.P. Morgan Chase, rapporteerde vorige week een regelrecht verlies van bijna 400 miljoen dollar, 50 miljoen meer dan een jaar geleden. Ook J.P. Morgan zette 1,3 miljard opzij voor beloofde en toekomstige schikkingen met toezichthouders en andere eisers.

De winst van het kleinere Mellon Financial tuimelde met honderden miljoenen naar beneden. En Credit Suisse overviel de financiële wereld met een verlies van 730 miljoen dollar: 210 miljoen verlies meer dan het laatste kwartaal van 2001. Grotendeels verantwoordelijk is de investeringsbank Credit Suisse First Boston, die slecht presteerde en eveneens hoge juridische kosten had.

Het beeld in de VS is niet enkel negatief. Drie banken met hoofdkantoren ver van Wall Street kwamen met goed nieuws. Wells Fargo in San Francisco, de vijfde bank van het land, rapporteerde een winststijging van 24 procent. Ook US Bancorp uit Minneapolis en Washington Mutual uit Seattle zagen hun winsten groeien.

De goede resultaten van de regionale banken was steeds te danken was aan sterke consumentenafdelingen. Dat wil zeggen; de instellingen met succes hadden niet de last te dragen van de problemen die de investeringsbanken in New York hadden.

Meer over