profiel

Miljardair Steven Schuurman geeft een miljoen aan D66, een ‘no-brainer’ in de strijd tegen de klimaatcrisis

D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne respectievelijk 1 miljoen euro en 350 duizend euro gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Wie is hij?

Jonathan Witteman
Steven Schuurman. Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Midde
Steven Schuurman.Beeld Hollandse Hoogte / Olivier Midde

Bij Jan Terlouw stond laatst een miljardair voor de deur. Niet om te kijken of er bij het 89-jarige D66-icoon thuis in Twello een touwtje uit de brievenbus bungelt – wat niet het geval is – maar om Terlouws raad in te winnen.

De Delftse zoekmachinemagnaat Steven Schuurman (45) breekt zich namelijk sinds enkele jaren het hoofd over een onalledaagse levensvraag: hoe doe ik iets goeds met mijn geld nu ik plots schathemelrijk ben? Al meer dan honderd filosofen, wetenschappers, filantropen en andere inspiratiebronnen had Schuurman deze vraag voorgelegd, en afgelopen zomer was de beroemde kernfysicus, politicus en kinderboekenschrijver aan de beurt.

‘Ik vond het heel opmerkelijk – iemand die vermogend is geworden en dan denkt: wat moet ik daar nou mee?’, herinnert Terlouw zich Schuurmans bezoekje van afgelopen zomer. ‘Hij zocht naar manieren om de samenleving van dienst te zijn met zijn grote vermogen. Dat vond ik heel bijzonder, want denken we niet allemaal wel eens wat we zouden doen als we ineens miljoenen zouden winnen met een prijs? En nu was er iemand die dit min of meer was overkomen en zichzelf graag nuttig wilde maken. Heel bewonderenswaardig.’

Als een lot uit de loterij

De bedevaart naar Jan Terlouw heeft er ‘absoluut aan bijgedragen’ dat Schuurman zich de laatste maanden serieus is gaan verdiepen in het partijprogramma van D66, zegt de in het Zuid-Hollandse De Lier opgegroeide multi-ondernemer. En dat heeft er weer in geresulteerd dat D66 een kleine twee weken voor de Tweede Kamerverkiezingen plots de loterij lijkt te hebben gewonnen. Schuurman, met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro nummer 1941 in de Forbes-ranglijst van ’s werelds rijkste mensen, bleek donderdag namelijk een miljoen euro te hebben gedoneerd aan D66, en nog eens 350 duizend euro aan de Partij voor de Dieren.

Na minutieuze bestudering van de partijprogramma’s is Schuurman tot de conclusie gekomen dat D66 en de Partij voor de Dieren de beste klimaatplannen hebben. ‘De klimaatcrisis is zo urgent en de prijs van niets doen zo hoog dat we het tegenover onze kinderen en kleinkinderen niet kunnen rechtvaardigen om nu geen actie te ondernemen’, zegt de mede-oprichter van het Amsterdamse miljardenbedrijf Elastic, dat software maakt waarmee Samsung, Microsoft, Tinder, Uber, Netflix, The New York Times, Volkswagen en tal van andere grootmachten razendsnel hun eigen data kunnen doorzoeken.

GroenLinks en VVD vielen af

De VVD en GroenLinks heeft Schuurman ook overwogen voor zijn donaties, maar die vielen uiteindelijk af. ‘Ik mis bij de VVD de positieve en realistische liberale manier om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, wat ik ongelooflijk zonde vind. Het is bij de VVD toch vooral het klassiek-conservatieve verhaal over wat het allemaal gaat kosten, terwijl ik dan denk: wat zijn de kosten voor de maatschappij als we niet verduurzamen?’

De vegetarische hybriderijder zegt GroenLinks een warm hart toe te dragen, maar hij is desondanks gevallen voor de ‘agenderende kracht’ van de Partij voor de Dieren. ‘Coalitiepartijen maken de wetten en bepalen dus wat de spelregels zijn in ons land, maar daarbij staan ze toch vaak op de schouders van de agenderende partijen. En daarin vind ik de Partij voor de Dieren nu eenmaal sterker dan GroenLinks.’

Schuurman was al rijker dan Croesus dankzij de verkoop van zijn softwarebedrijven SpringSource (voor 420 miljoen dollar) en Orange11, maar de grootste klapper maakte hij de afgelopen jaren met Elastic, vermoedelijk de onbekendste zoekmachinegigant ter wereld. Wie op Tinder een afspraakje versiert en daarna een Uber pakt naar zijn of haar ‘Netflix & Chill-date’, uiteraard na eerst op Volkskrant.nl de beste series en films van het moment te hebben uitgezocht, heeft al vier keer gebruik gemaakt van de zoekmachine van Elastic. De beursgang van het bedrijf was in de herfst van 2018 een eclatant succes, waardoor ex-ceo Schuurman, die een kleine 19 procent van de aandelen bezit, plots toetrad tot het gilde der miljardairs.

Meer goede doelen

Niet dat geld hem ook maar iets interesseert, zoals hij zelf zegt. Hoewel de zelfverklaarde amateur-gitarist afgelopen jaren ook investeerde in een Dordtse speedbootfabrikant en het bedrijfje van zijn gitaarheld Nuno Bettencourt (bekend van rockband Extreme), steekt Schuurman zijn geld vooral in goede doelen. Bijvoorbeeld in beter onderwijs via zijn stichting FutureNL, of in een beter klimaat met zijn stichting The Dreamery Foundation.

‘Ik geloof er heilig in dat mensen die meer geld hebben dan ze kunnen opmaken een verantwoordelijkheid dragen om iets terug te doen voor de maatschappij’, vertelt Schuurman. ‘Dat kan op heel veel manieren en ik ben niet over één nacht ijs gegaan om daarin een keuze te maken. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om te investeren in uitdagingen met een enorme sociale impact, waar bovendien een overweldigende wetenschappelijke consensus over bestaat, zoals de klimaatcrisis. We weten dat als we nu niets doen, dat we daar later de zure vruchten van plukken, dus het is bijna een no-brainer om daar mijn bijdrage aan te leveren.’

3 keer een succesbedrijf

In 2012 verkocht de toen 36-jarige oprichter Steven Schuurman zijn softwarebedrijf Orange11 voor 6,25 miljoen euro aan het Deense Trifork. Met Orange11 ontwierp Schuurman ‘maatwerksoftware’ voor de zakelijke markt. Zijn in de Amsterdamse Schinkelbuurt gevestigde bedrijf telde zestig werknemers.

Drie jaar eerder had Schuurman al een veel grotere slag geslagen met de verkoop van zijn 150 werknemers tellende softwarebedrijf SpringSource, dat onder meer een populaire computerraamwerk voor de programmeertaal Java bestierde. Schuurman en zijn mede-oprichters verkochten SpringSource in 2009 voor omgerekend 352 miljoen euro aan het Amerikaanse VMware.

In 2010 begonnen Schuurman en drie kompanen ElasticSearch, een zoekmachine die bescheiden begon met het doorspitbaar maken van overlijdensberichten en recepten, maar inmiddels een beurswaarde heeft van 11 miljard dollar dankzij klanten als Microsoft, Facebook en Walmart. Schuurman was ceo tot 2017, inmiddels heeft de grootaandeelhouder als niet-uitvoerend bestuurder een rol op de achtergrond.

Meer over