Microsoft en Yahoo sluiten internetpact

Na een bijna drie jaar lange flirt is het dan toch zover: Microsoft en Yahoo gaan gezamenlijk ten strijde trekken tegen zoekgigant Google. De twee bedrijven bundelen hun krachten op advertentie- en zoekgebied.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

Microsofts in juni gelanceerde zoekmachine Bing zal de zoektechnologie van Yahoo gaan vervangen. Yahoo gaat de verkopen van advertenties aan grote klanten voor zijn rekening nemen. Voor tekstadvertenties naast de zoekresultaten zal gebruik worden gemaakt van Microsofts AdCenter-platform.

Microsoft en Yahoo maken er geheim van dat hun 10-jarige samenwerking tegen Google is gericht: ‘Deze deal combineert het bereik van Yahoo en Microsoft zodat adverteerders niet langer afhankelijk hoeven te zijn van één bedrijf dat 70 procent van de zoekmarkt domineert’, aldus de twee bedrijven in een verklaring.

Met de samenwerking hoopt Microsoft het marktaandeel van zijn zoekmerk Bing flink uit te breiden. In de VS nam Microsoft in juni 8,4 procent van de zoekopdrachten voor zijn rekening, Yahoo had een bereik van iets minder dan 20 procent.

Verwarrend

Allen Weiner, analist bij onderzoeksbureau Gartner, noemt de deal ‘verwarrend’. Volgens hem is de overeenkomst vooral voor Microsoft voordelig. ‘Met deze deal trekt Yahoo zich de facto terug uit de zoekmarkt. Yahoo zegt zich nu te zullen richten op ‘consumentenbeleving’. Maar ik zou niet weten wat dat precies inhoudt. Ik ben zeer benieuwd welke kant het met Yahoo op termijn op zal gaan.’

Beleggers leken het woensdag met de analyse van Weinier eens te zijn. Na de bekendmaking van de overeenkomst steeg het aandeel-Microsoft met 1,7 procent, Yahoo verloor juist 7 procent.

Volgens Weiner hoeft Google zich vooralsnog niet erg druk te maken: ‘In plaats van twee concurrenten heeft Google er nu één. De grote vraag is natuurlijk of Microsoft en Yahoo in staat zullen zijn hun gezamenlijke marktaandeel uit te breiden. Het kan ook zo zijn dat, juist dóórdat ze nu hun krachten bundelen, consumenten weglopen.’

Geruchten

Sinds 2006 staken geregeld geruchten de kop op over een mogelijke verbond tussen Yahoo en Microsoft. Vorig jaar probeerde Microsoft Yahoo over te nemen voor een bedrag van 47,5 miljard dollar, maar dat mislukte. Ook was er even sprake van een samenwerking tussen Google en Yahoo, maar daar werd van afgezien na bemoeienis van Amerikaanse mededingingsautoriteiten.

De overeenkomst moet nog door toezichthouders worden goedgekeurd. Microsoft en Yahoo hopen begin 2010 groen licht te krijgen. Daarna verwachten ze twee jaar nodig te hebben om de deal te implementeren.

]]>

Bill Gates, oprichter van Microsoft (AP) Beeld AP
Bill Gates, oprichter van Microsoft (AP)Beeld AP
Meer over