Met Royal Bank of Scotland haalt Amsterdam eerste grote bank binnen

Het gaat enige tientallen miljoenen kosten en er zijn 150 arbeidsplaatsen mee gemoeid. De Royal Bank of Scotland (RBS) is in een vergevorderd stadium met het optuigen van een Europees hoofdkantoor in Amsterdam. Dat maakte de bank bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Jeroen van Wensen
Het gebouw van RBS op de Zuidas in Amsterdam-Zuid. Beeld anp
Het gebouw van RBS op de Zuidas in Amsterdam-Zuid.Beeld anp

De financiële topman van RBS, Ewen Stevenson, noemt de stap in een interview met Bloomberg TV logisch: 'We hebben er al een bank met de benodigde vergunningen en De Nederlandsche Bank heeft verstand van zakenbankieren.' Volgens Stevenson ligt Amsterdam meer voor de hand dan Frankfurt. 'We hebben natuurlijk ook een geschiedenis met de toezichthouder, die teruggaat tot de tijd van onze overname van ABN Amro', aldus Stevenson.

In 2007 nam RBS samen met Fortis en Santander ABN Amro over. De drie banken legden samen 72 miljard euro op tafel. Een jaar later boekte RBS een recordverlies van 31 miljard euro. Uiteindelijk moest de bank worden genationaliseerd. De Britse regering broedt op een plan om de bank te privatiseren, maar op dit moment zou privatisering de Britse belastingbetaler verlies opleveren. De bank wordt aanhoudend geplaagd door miljardenboetes voor frauduleuze praktijen. Zo verkocht RBS in aanloop naar de kredietcrisis op grote schaal rommelhypotheken en manipuleerde zij wisselkoersen.

Toegang Europese markt

Op dit moment stellen de Nederlandse activiteiten van RBS niet veel meer voor. Het bankiert vanuit een klein kantoor aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Met de bijbehorende vergunning weet RBS zich verzekerd van toegang tot de Europese markt voor financiële diensten, ongeacht de uitkomst van de Brexit. Als een bank of verzekeraar in één EU-lidstaat een vergunning krijgt, verkrijgt zij daarmee zogenoemde paspoortrechten om in de hele interne markt financiële producten te verkopen.

Grotere partijen lijken de voorkeur te geven aan Parijs, Frankfurt en Dublin als uitvalsbasis na de Brexit. Amsterdam is tot nu toe voornamelijk in trek bij kleinere financiële instellingen. Gisteren maakten bijvoorbeeld handelshuizen Tradeweb Markets, Radix Trading en Hard Eight Trading bekend naar Amsterdam te verhuizen.

Meer over